NaslovnaSavjetiUpala desni - zašto nastaje i kako se liječi?

Upala desni – zašto nastaje i kako se liječi?

- Advertisement -

Upala desni je jedna od najzastupljenijih bolesti desni, što potvrđuju i statistički podaci. Naime, oko 80 odsto odraslog stanovništva u svijetu se suočava sa ovim problemom, ali i njegovim posljedicama.

Desni (gingiva) su dio sluzokože koja okružuje svaki zub, odnosno alveolarne nastavke gornje i donje vilice dajući potporu zubnom nizu. Istovremeno, imaju zaštitnu ulogu, jer onemogućavaju da bakterije prodiru dublje u dentin i izazovu ozbiljne stomatološke probleme. To znači da se bilo koja promjena na gingivi može negativno odraziti na stanje zuba. Imajući ovo u vidu, otkrivamo kako na vrijeme da prepoznate upalu desni.

Foto: freepik.com

Zašto nastaje upala desni?
Loša oralna higijena je glavni uzročnik za pojavu upale desni. Neredovno i nepravilno pranje zuba dovodi do zadržavanja zubnog plaka. Ovaj nevidljivi, ljepljivi sloj se formira vrlo brzo nakon jela. Ukoliko se ne otkloni u toku dana, bakterije iz plaka se nagomilavaju ne samo na površini zuba već i između njih tako da dolazi do iritacije desni.

Upalu desni, tj. gingivitis, može da izazove i nepravilni zubni niz, jer je otežano čišćenje zuba koji nisu pravilno nikli. I zubni mostovi i proteze koji nisu dobro postavljeni svrstavaju se u uzročnike. Čirevi u ustima, takođe, mogu da pokrenu upalni proces. Pri čemu problem sa desnima spontano nestaje kada se oni povuku.

Obično je to nakon nekoliko dana. Nije rijedak slučaj da navike u pranju zuba, posebno grubo četkanje, izazovu upalu desni. Mada može biti i nasljedni. Kako pljuvačka ima važnu ulogu u prečišćavanju zuba, smanjeno lučenje pljuvačke kod sindroma suvih ustiju dovodi do gingivitisa. U pojedinim slučajevima je posljedica drugih bolesti, kao što su dijabetes, hormonske promjene, visok krvni pritisak, virusne ili gljivične infekcije.

Koji su simptomi upale desni?
Upala desni se naziva tihom bolešću, jer se simptomi sporo razvijaju. Ipak, postoje izvjesni znaci koji ukazuju na problem. Prvi je promjena u izgledu desni. Zdrave desni su svjetlo ružičaste boje, čvrste građe, visine od 0,5 do 2 mm. Ukoliko postoji upala desni one poprimaju crvenu boju i postaju bolne i otečene. Vrlo brzo počinju da krvare, najprije prilikom pranja, a kasnije i u toku jela.

Vremenom, krv se javlja spontano, bez spoljašnjih nadražaja. Pojavu neprijatnog daha mogu da izazovu brojni faktori. Jedan od njih je upala desni. Najčešće dolazi u kombinaciji sa neprijatnim ukusom u ustima. Sve većim nagomilavanjem zubnog plaka desni se povlače, te zubi izgledaju duže ili je veći razmak izmeđi njih. S obzirom da je povlačenjem desni korijen ogoljen postoji opasnost od daljeg širenja upale i oštećenja potporne strukture niza.

Preventiva upale desni
Neliječeni gingivitis vodi ka brojnim komplikacijama. Parodontopatija je najteža posljedica koja može da dovede do gubitka zuba i okolne kosti. Međutim, ne treba zaboraviti da upala desni utiče na čitav organizam, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, bolesti pluća.

Zato je veoma važno da održavate pravilnu oralnu higijenu. Ona podrazumijeva redovno pranje adekvatnom četkicom, ukljućujući i upotrebu interdentalne četkice i tečnosti za ispiranje ustiju. Svakako, redovne stomatološke kontrole su obavezna mjere prevencije. Upala desni nije nerješiv problem, ali je potrebno da sa prvim simptomima potražite pomoć u stomatološkoj ordinaciji.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -