NaslovnaZa pacijenteTotalna proteza bez nepca: Revolucionaran komfor

Totalna proteza bez nepca: Revolucionaran komfor

- Advertisement -

Tradicionalne totalne proteze pokrivaju cijelu gornju vilicu, uključujući i krov usta, poznat kao nepce. Međutim, za neke je ovaj dizajn prilično neudoban, jer ometa osjećanje ukusa i sposobnost osjećaja teksture hrane. Osim toga, znaju da budu i glomazne i smetaju jeziku. Moderna stomatologija ipak ima rješenje, koje je iznenađenje za mnoge. U pitanju su totalne proteze bez nepca.


Ove proteze dizajnirane su da pokrivaju samo desni i zube, ostavljajući nepce izloženim. Na mjestu ih drži kombinacija vakuumskog prijanjanja, ljepila i često i zubni implantati.

Od kad postoje tradicionalne proteze, pacijenti se bore sa problemima koje pokrivanje mekog nepca nosi. Tipično, gornje proteze toliko pokrivaju vrh usta da smanjuje osjećaj ukusa hrane i narušava pravilno funkcionisanje.

Šta su proteze bez nepca?

Proteze bez nepca upotrebljavaju se kada nedostaju svi gornji zubi. To uključuje bilo koju gornju protezu bez ploče koja pokriva gornje nepce, uključujući one na dentalnim implantatima, proteze koje se kače na prirodnim zubima, fiksne restauracije ili čak konvencionalne proteze bez nepca sa okvirom u obliku potkove.

- Advertisement -

Kako dobiti protezu bez nepca?

Proces dobijanja proteze bez nepca obično uključuje nekoliko koraka. Prvo, stomatolog će sprovesti temeljan pregled usta i razgovarati sa pacijentom o opcijama. Ako se odlučite za protezu bez nepca, stomatolog će uzeti otiske vaših usta kako bi stvorio model za protezu. Kada je proteza spremna, stomatolog će ih postaviti u usta i izvršiti sva potrebna prilagođavanja. Postupak može zahtijevati nekoliko posjeta stručnjaku kako bi se osiguralo da je proteza pravilno i udobno smještena.

Za koga je proteza bez nepca?

Iako proteze bez nepca mogu pružiti dosta prednosti, nisu pogodne za svakoga. Potrebna je određena količina zdravih kostiju u gornjoj vilici za postavljanje implantata. Zato možda nisu opcija za ljude koji pate od ozbiljnog gubitka kostiju.

Osim toga, proteze bez nepca obično su skuplje od tradicionalnih zbog troškova zubnih implantata i dodatnih postupaka. Zato je cijena još jedan faktor koji bi trebalo uzeti u obzir prilikom odlučivanja o ovom tipu proteze.

Ako se odlučite za protezu bez nepca bez implantata, prilagođavanje će biti teže i gotovo sigurno će biti potrebno korišćenje ljepila.

- Advertisement -


Prednosti i nedostaci proteza bez nepca

Kao i svaki stomatološki postupak, korišćenje proteza bez nepca ima svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti

Ove proteze mogu pružiti prirodniji, poboljšan osjećaj ukusa, jer ne pokrivaju nepce.
Takođe pružaju bolju stabilnost i udobnost u poređenju sa tradicionalnim protezama kada su podržane implantatima.

One obezbjeđuju prirodan izgled, uklapajući se uz desni pacijenta bez problema, a dizajnirane su tako da odgovaraju boji i obliku prirodnih zuba.

Manje su glomazne i lakše je govoriti kada nosite proteze bez nepca, jer jezik pacijenta dodiruje nepce umjesto proteze.

Nedostaci

Proteze bez nepca mogu biti skuplje i zahtijevati više održavanja od tradicionalnih proteza.

Takođe zahtijevaju hirurški postupak kako bi se postavili implantati, koji nosi rizike od infekcije i oštećenja živaca.

Ako tijelo pacijenta odbije implantate, pacijent vjerovatno neće moći da koristi protezu bez nepca.

Koliko zubnih implantata je potrebno?

Proteze bez nepca mogu se koristiti na samo dva zubna implantata, međutim veći broj implantata će povećati i stabilnost proteze. Implanti se prvo ugrađuju, a zatim je potrebno tri do četiri mjeseca da se stope sa vilicom i pruže čvrsto sidru za protezu bez nepca. U međuvremenu, pacijenti nose privremenu protezu.


Pravo rješenje

Ako vam smeta konvencionalna proteza koju već nosite, ako vas onemogućava da uživate u hrani i žulja vas njena neudobnost ili ako se pripremate da koristite protezu, a strah vas je od pomenutih nelagodnosti, proteza bez nepca može biti idealna opcija, koja pruža brojne povoljnosti.

Ipak, od ključne je važnosti razgovarati sa stomatologom i razmotriti faktore poput troškova, održvanja i stanja vašeg oralnog zdravlja prije donošenja odluke. Ne zaboravite da je cilj pronaći rješenje koje ne samo da zamjenjuje nedostajuće zube, već i poboljšava kvalitet vašeg života.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -