NaslovnaObavještenjaParcijalne proteze - savršeno rješenje za problem djelimične bezubosti

Parcijalne proteze – savršeno rješenje za problem djelimične bezubosti

- Advertisement -

Parcijalne proteze predstavljaju mobilne protetske nadoknade koje rješavaju problem delimične bezubosti. Iako živimo u modernom dobu kada je svijest o očuvanju oralnog zdravlja podignuta na visok nivo, nedostatak zuba u nizu i dalje je česta pojava.

Neliječeni karijes i parodontopatija vodeći su uzročnici gubitka zuba. Mada i oboljenja vilične kosti ili drugih tkiva usne duplje, trauma i fraktura, kao i poremećaji u razvoju (anodoncija) i neadekvatni endodontski tretmani mogu da dovedu do nedostatka zuba.

Nažalost, statistički podaci pokazuju da u većini slučajeva nije u pitanju gubitak samo jednog zuba, već više njih tako da vremenom u nizu nedostaje veći dio zuba. Posljedica tog stanja jeste veće opterećenje preostalih zuba, krivljenje kako bi popunili praznine i propadanje, te nastaju novi stomatološki problemi, kao i otežano žvakanje i govor.

Najstarije parcijalne proteze
Pločaste parcijalne proteze ne samo da su najstarije, već i najduže korišćene. Izrađuju se od akrilata u koji se ugrađuju vještački zubi. Posljednji dio čine žičane kukice kojim se proteza vezuje za prirodne zube.

Ovom vrstom nadoknađuju se ne samo izgubljeni zubi, već i potrošena vilična kost kako bi se ponovo uspostavio pravilni odnos gornje i donje vilice, kao i očuvala funkcija viličnog zgloba. Iako su pločaste proteze jeftinije imaju niz nedostataka. S obzirom da se vezuje za prirodne zube žičanim kukicama za kratko vrijeme dolazi do oštećenja tih zuba, što stvara pogodne uslove za pojavu karijesa i povlačenje desni.

Foto: kupon.rs

Dodatno oštećenje zuba dolazi usljed njihove nemogućnosti da ravnomjerno prenose sile žvakanja. Takođe, nisu dovoljno stabilne, te postoji rizik od pomjeranja. Ne treba zanemariti ni estetsku komponentu. Naime, u pojedinim slučajevima žičane kukice su vidljive, što narušava ljepotu osmijeha.

Pločaste parcijalne proteze su deblje i veće u odnosu na druge vrste, samim tim su i neudobnije za nošenje. Zbog svih nedostataka preporučuju se samo kao privremeno rješenje.

Savremene parcijalne proteze
Parcijalne skeletirane proteze imaju bazu od legure metala po kojoj su dobile ime. Dizajnirane su tako da je u gornjoj vilici metalni dio u obliku trake, a u donjoj ima oblik luka. Dok je dio proteze koji nadoknađuje izgubljene zube izrađen od akrilata.

Zahvaljujući ovakvoj strukturi proteza zahvata manju površinu na mekim tkivima, te je obezbijeđena stabilnost i udobnost pri nošenju. Čak je i period privikavanja kraći u odnosu na stare, klasične modele. Za razliku od pločastih, skeletirane parcijalne proteze prenose ravnomjerno silu pritiska prilikom žvakanja na postojeće zube tako da sprječavaju njihovo oštećenje, kao i resorpciju vilične kosti.

Foto: denturecenterofmonroe.com

Vizil proteze, kako se još nazivaju, mogu biti sa kukicama koje su izrađene od istog materijala kao skelet, a pomoću njih se proteza kači za zubni niz. Drugu grupu čine proteze sa atačmenima. U pitanju je posebna forma koja se jednim dijelom nalazi na protezi, a drugi je u specijano izrađenim krunicama tako da njihovim spajanjem nastaje čvrsta veza. Ujedno, postiže se bolja estetika.

Najsavremenija vrsta parcijalnih proteza jesu silikonske. Izrađene su u potpunosti od valplasta, odnosno termoplastičnog najlona koji karakteriše izuzetna fleksibilnost i prilagodljivost usnoj dupljoj, čime je zagarantovan najviši stepen komfora. Kako ne postoje metalni elementi nema opasnosti od oštećenja zuba, niti narušene estetike osmeha.

Izvor: Lumident studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -