fbpx
NaslovnaObavještenjaStomatologija je među najbolje rangiranim diplomama u 2023. godini

Stomatologija je među najbolje rangiranim diplomama u 2023. godini

U okruženju visokog obrazovanja koje se brzo razvija, vrijednost diploma se stalno pomjera kako bi se uskladila sa zahtjevima dinamičnog tržišta rada.

Posljednjih decenija, tehnologija je kao oluja ušla u stomatologiju, a njen sve veći uticaj se proteže na više specijalnosti. Stoga ne čudi da su, prema nedavnoj anketi koju je sproveo Forbes Advisor, ove godine najcjenjenije diplome zasnovane na inovacijama i tehnologiji.

Foto: studying-in-australia.org
Foto: studying-in-australia.org
- Advertisement -

Prema istraživanju, najprestižnije diplome ove godine su one koje se bave vještačkom inteligencijom (AI; 25%), informacionim tehnologijama (IT; 21%) i računarstvom (18%), dok su medicina i stomatologija zauzeli zajedničko peto mjesto (16%).

U svijetu u kojem tehnološki napredak preoblikuje industrije, uključivanje stomatologije među najcjenjenije diplome 2023. godine odražava njenu trajnu važnost i priznanje kao oblasti koja stoji na raskrsnici zdravstvene zaštite i inovacija.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da su, prema 25% kompanija u Velikoj Britaniji, diplome usredsređene na AI postale veoma cijenjene. Pored toga, 21% smatra da je IT diploma izuzetno poželjna, dok 18% smatra da je diploma informatike najistaknutija u 2023.

Ističući sveprisutnost vještačke inteligencije u današnjem društvu, vještine vještačke inteligencije su se pojavile kao najtraženije sposobnosti na tržištu rada, a zapanjujućih 40% učesnika ankete vjeruje da je stručnost vještačke inteligencije najtraženija stručnost na radnom mjestu.

Rast AI će, takođe, vjerovatno povećati potrebu za stručnjacima u ovoj oblasti u budućnosti, a zapanjujućih 96% ispitanika je uvjereno da će AI značajno uticati na buduće tržište rada.

Komentarišući rezultate istraživanja, Kevin Pratt, poslovni stručnjak u Forbes Advisor-u, rekao je u saopštenju za štampu:

„Kontinuirana dominacija diploma vezanih za tehnologiju, posebno onih sa jakim fokusom na AI, na listi najcjenjenijih diploma od strane poslodavaca naglašava dubok uticaj koji AI ima na promjene radnih mjesta.”

Prema Prattu, diplome vezane za tehnologiju su veoma tražene već nekoliko decenija, a ovaj trend će vjerovatno još više rasti.

Dalje je naglasio da sticanje traženih kvalifikacija ne samo da daje relevantne vještine diplomcima, već ih takođe pozicionira na čelo inovacija i evoluirajućeg pejzaža zapošljavanja.

Integracija vještačke inteligencije u stomatologiju obećava značajno poboljšanje tretmana pacijenata, poboljšanje dijagnostike i efikasnije stomatološke ordinacije.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -