Oralna higijena

- Advertisement -

Pravilna oralna higijena najbolja je zaštita i preventiva od većih dentalnih problema i komplikacija u budućnosti.

Ako vam kažemo da samo ispravnim četkanjem zuba možete izbjeći čak 60% najčešćih bolesti, znatno smanjiti troškove liječenja, i najviše od svega – znatno smanjiti brige i probleme, da li bi se potrudili da naučite da četkate zube? I za to vam je potrebno samo nekoliko minuta dnevno!

- Advertisement -
Foto: dentbih.sfera.ba

Kako i čime prati zube?
Perete li zube? Perem, naravno, ujutru I uveče, a ponekad i u toku dana. Odgovor je koji svakodnevno čujem od pacijenata. Ukoliko uzmem da je informacija koju mi dajete istinita, a vi i dalje, niste zadovoljni osmijehom koji imate, sam odgovor mi nameće novo pitanje.

Da li to radite pravilno?
Prva činjenica koju morate da znate je da za zdrave i bijele zube je neophodna pravilna oralna higijena, kao i raznovrsna ishrana bogata vitaminima i mineralima. Pravilan postupak smanjuje za 60% mogućnost pojave oboljenja zuba te olakšava postizanje željenog osmijeha. Pa dobro, šta je onda sve potrebno za pravilno sprovođenje oralne higijene?

- Advertisement -
Foto: canleyheightsdentalcare.com.au

1.Četkica – Pretpostavljam da je većina to znala. Ono što je manje poznato je to da bi ona trebalo da bude ravna, gustih i mekih vlakana.
2.Interdentalna četkica – Upotrebom samo četkice za zube, čak 30% zubnih površina ostaje neočišćeno. Odabirom i pravilnim korišćenjem odgovarajude interdentalne četkice, riješili smo i taj problem.

3.Konac za zube – Takođe služi za čišćenje uskih interdentalnih prostora. Dva najčešća razloga zbog kojih većina pacijenata olako odustaje od čišćenja zuba koncem su krvarenje desni i otežano korišćenje konca. U slučaju da imate probleme pri korišćenju konca, preporuka je da posjetite stomatologa. Zapamtite, nije sramota ne znati, sramota je ne učiniti ništa da naučimo.

4.Pasta – Ne postoji značajna razlika među njima, bitno je da sadrže fluor. Mnogo su bitniji sama tehnika i učestalost četkanja.

5.Vodice – Često se zanemari pranje četkicom i koncem, jer vodica daje lažni osjećaj čistoće. Bitno je da je koristimo umjereno, da sadrži neku od aktivnih supstanci i da je bezalkoholna.
Sad kada smo naučili šta nam je sve potrebno za dobru oralnu higijenu, pređimo na samu tehniku izvođenja.

Prvi korak – Ispiranje vodom usne duplje čime uklanjamo krupnije ostatke hrane I onemogućavamo njihovo utiskivanje u periodontalne prostore prilikom četkanja zuba;

Drugi korak – Interdentalnim četkicama čistimo međuzubne prostore uglavnom kod bočnih zuba. Potrebno je samo udi i izadi u interdentalni prostor sa četkicom odgovarajude veličine, bilo da ste ju odabrali sami ili uz pomoć vašeg stomatologa. Za prostore između prednjih zuba češće biramo zubni konac. 20-ak centimetara konca namotamo oko oba kažiprsta i kontrolisanim pokretima prislonimo konac uz bazu svakog zuba, zalazeći nešto ispod linije desni. Pažljivo doziramo silu pritiska, kako bi izbjegli povrede mekih tkiva;

Treći korak – Četkicu sa pastom držimo kao olovku, pod uglom od 45 stepeni i laganim, kontrolisanim, kružnim pokretima prelazimo sve dostupne površine zuba. Pri tome više obraćamo pažnju na karijes predilekcione površine, jer se one ne nalaze u zonama samočišćenja. Ovim redoslijedom omogućavamo da fluor iz paste djeluje na prethodno, koncem ili interdentalnom četkicom očišćene međuzubne prostore, čime ih dodatno štitimo. Poželjno je da pastu ne ispiramo u potpunosti i time produžimo njeno dejstvo.

Četvrti korak – Da li ste znali da se plak može nakupiti i na vašem jeziku? To ne samo da može dovesti do izrazito lošeg zadaha u ustima, već može prouzrokovati i druga razna oralna oboljenja. Zato nakon pranja zuba nježno četkamo i jezik.

Peti korak – Vodicu za ispiranje, kao pomoćno, a ne terapijsko sredstvo, koristimo jednom ili dva puta sedmično. Način primjene zavisi od toga da li u svom sastavu sadrži hlorheksidin ili ne.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -