NaslovnaSavjetiRazlika između zubnih krunica i ljuskica

Razlika između zubnih krunica i ljuskica

- Advertisement -

Mnogi se pacijenti pitaju jesu li krunice ili ljuskice bolja opcija kada su u pitanju stomatološki kozmetički tretmani. Oba tretmana imaju istu svrhu: obnavljanje jednog ili više zuba zahvaćenih kvarenjem ili bilo kojom drugom vrstom oštećenja.

Zubne ljuskice (Veneers)
Zubne ljuskice su poput tankih pločica koje se lijepe na prednju plohu vašeg zuba. Mogu se postaviti kako bi prekrili blago obojenje, mrlje, manje pukotine, zube koji su nepravilno ili nekonsistentno raspoređeni ili su kraće dužine od željene. Dentalne ljuskice se koriste kod pacijenata čija je zubna struktura u osnovi još uvijek jaka i zdrava.

Budući da zubne ljuskice pokrivaju samo prednji dio, zub ne mora biti izbrušen onoliko koliko treba za zubnu krunu, a u nekim slučajevima zub se uopšte ne mora brusiti. Ljuskice su uopšteno prikladnije za kozmetičke svrhe, jer ostavljaju više prirodne površine zuba i mogu pomoći u ispravljanju brojnih problema.

Krunice za zube (Navlake za zube)
Krunice mogu ispraviti iste probleme kao i one popravljene ljuskicama, ali idu korak dalje i bave se temeljnim problemima kao što su jako oštećeni zubi ili propali zubi. Krunice, za razliku od ljuskica, obuhvataju cijeli zub i sprječavaju dalja oštećenja. Međutim, za postavljanje zubnih krunica treba izbrusiti između 60% i 75% postojećeg zuba i zato se one preporučuju kada nemate zdrav i jak prirodan zub.

Kako se odlučiti?
Ako vam je glavna briga izgled zuba i lijepi osmijeh, tada su ljuskice bolji izbor. Ali ako su fizička oštećenja prilično velika i potrebna vam je restauracija zuba, trebali bi da se odlučite za zubnu krunicu. Takođe, zubne ljuskice se uglavnom stavljaju na prednje zube dok se krunice mogu staviti i na i na prednje i na zadnje zube kao i na zubni implantat.

Koji je dentalni kozmetički tretman za vas najbolji, u potpunosti zavisi o vašem trenutnom zdravlju zuba i onome što vaš stomatolog vjeruje da će bolje koristiti vašem oralnom i ukupnom zdravlju. Na izgled, ukoliko ste u rukama vještog estetskog stomatologa, razliku između ljuskica i krunica ćete teško primjetiti.

Izvor: Dental Office Tina

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -