NaslovnaSavjetiSedam trikova da sačuvate bjelinu zuba od vina

Sedam trikova da sačuvate bjelinu zuba od vina

- Advertisement -

Vikend se bliži, što znači će se uskoro čuti zvuk čaša vina. Međutim, uz to dolazi i neželjeni efekat ljubičastih zuba nakon treće čaše, uz snažnu želju da zapjevate i zaplešete uz omiljene pjesmme. Na ovo drugo ne možemo uticati, možda nije ni potrebno, ali možemo intervenisati kada je u pitanju problem zuba umrljanih vinom.


Lajfstajl magazin Byrdie sastavio je spisak sedam trikova kako da sačuvate bjelinu zuba od vina, tako da se opušteno možete smiješiti neznancima tokom provoda u gradu. Prenosimo kako da primjenite sedam sigurnih trikova da izbjegnete obojene zube od vina.

Četkajte prije, ne poslije

Prvi instinkt nakon što vidite ljubičaste zube u ogledalu može biti da odmah posegnete za četkicom za zube – nemojte! Četkanje zuba odmah nakon konzumiranja vina može oštetiti gleđ zuba jer visoka kiselost vina čini zube veoma osjetljivim na abraziju. Umjesto toga, operite zube sat vremena pre konzumiranja vina. Zašto? Vino se zadržava na plaku na zubima, pa četkanje prije konzumiranja može smanjiti šanse da zubi postanu obojeni.

Gazirana voda

Ako budete pili gaziranu vodu između čaša vina, to neće samo spriječiti da vas odnesu na ramenima iz kafića, već može i spriječiti mrlje od vina. Isperite je po ustima i dozvolite mjehurićima da otpuste i uklone mrlje.

Sir

Vino i sir su sjajna kombinacija, ali ne samo iz estetskih razloga. Konzumiranje sira pomaže u izgradnji kalcijuma, čisti usta od ostataka hrane i štiti zube od kiselina. Čak može zatvoriti mikro pore na površini zuba, što će doprineti da će se mrlje od vina teže zadržavati.

Vlakna

Ona salata koju ste naručili kao predjelo? Bacite se na nju slobodno. Hrana bogata vlaknima, poput brokolija, prokelja, spanaća i krompira, može pomoći da usta proizvode više pljuvačke i tako očiste mrlje dok žvaćete.

Bez bijelog vina prije

Mnogi to rade: bijelo vino za lagani start večeri, ali vrlo brzo pređu na ispijanje crnog kao da sjutra ne postoji. Pokušajte ovu kombinaciju da izbjegnete po svaku cijenu. Prije svega, kiselost bijelog vina razara gleđ zuba i može djelovati kao odlična podloga da se crvene mrlje kasnije bolje zalijepe za zube. Osim toga, vježbajte samokontrolu.

Poslije vina, očistite

Pokušali ste da imate sve ove stvari na umu, ali vino je jednostavno bilo previše dobro. Ne osuđujemo vas. Ako ste pravi zaljubljenik u vino, predlažemo specijalizovane maramice za vino. Koristite ih prije i poslije vinskih avantura da sačuvate bjelinu zuba.

Poslije vina, trik sa limunom

Počnimo sa upozorenjem: koristite ovaj trik vrlo rijetko. Visoka kiselost citrusa poput limuna može s vremenom oštetiti gleđ zuba, pa ovo primjenjujte samo u hitnim slučajevima. Ako su vam zubi obojeni vinom, a odjednom se sjetite da morate održati zdravicu pred stotinama ljudi, požite pravo do bara i zamolite barmena za krišku limuna. Nežno ga trljajte po zubima i usnama i posmatrajte kako mrlje nestaju. Ali, kao što smo rekli: samo u hitnim slučajevima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -