NaslovnaSavjetiKako podstaći dijete na redovno pranje zuba

Kako podstaći dijete na redovno pranje zuba

- Advertisement -

Redovno pranje zuba je ključno za održavanje zdravih zuba i desni. Međutim, djeca često imaju poteškoće s ovom rutinom jer im može biti dosadna ili naporna.

Kako bi se izbjegao ovaj problem, roditelji bi trebalo da nauče kako da motivišu svoju djecu na redovno pranje zuba. U nastavku pročitajte kako lakše podstaknuti dijete na pranje zuba!

Učinite to zabavnim
Djeca više voli da se igraju nego što rade nešto što im se čini dosadnim. Stoga, ako želite da vaše dijete redovno pere zube, učinite to zabavnim. Koristite četkice za zube s likovima iz crtaća koje vaše dijete voli ili plešite zajedno dok pere zube. Na taj način, pranje zuba će se pretvoriti u igru i vaše dijete će ga više voljeti.

Uključite ih u izbor paste za zube
Djeca se vole osjećati važno i da budu uključena u proces donošenja odluka. Dopustite svom djetetu da izabere pastu za zube koju žele da koristite. Na taj način, dijete će se osjećati uključeno u proces i motivisano da pere zube.

Stvorite rutinu
Stvaranje rutine je vrlo važno za djecu. Stoga, stvorite rutinu pranja zubi koju će vaše dijete slijediti svaki dan. Na primjer, to može biti jutarnja ili večernja rutina. Na taj način, pranje zubi će postati dio svakodnevnog rasporeda vašeg djeteta i biće mu lakše slijediti rutinu.

Pohvalite svoje dijete
Pohvalite svoje dijete kad god redovno pere zube. Dijete će se osjećati ponosno i motivisano da nastavi sa pranjem zuba. Na taj način, vaše dijete će se naviknuti na pranje zubi kao dio svakodnevnog života.

Foto: freepik.com

Budite primjer
Djeca često uče kroz primjere. Stoga, ako želite da vaše dijete redovno pere zube, budite primjer. Perite zube zajedno sa svojim djetetom i pokažite im da i vi brinete o svom oralnom zdravlju.

Na taj način, vaše dijete će vas imitirati i slijediti vaš primjer. Ne zanemarujte vaše oralno zdravlje i oralnu higijenu svoje djece. Redovno pranje zuba je ključno za održavanje zdravih zubi i desni.

Izor: Moj kvart

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -