NaslovnaObavještenjaOsnovna oralna zdravstvena zaštita tokom pandemije COVID-19

Osnovna oralna zdravstvena zaštita tokom pandemije COVID-19

- Advertisement -

Pandemija COVID-19 otkrila je potrebu za konsenzusom o definiciji osnovne oralne zdravstvene zaštite.

Članak „Pandemijska razmatranja o osnovnoj oralnoj zdravstvenoj zaštiti“ pruža slojeviti model osnovne oralne zdravstvene zaštite, integrišući hitnu i osnovnu oralnu zdravstvenu zaštitu, kao i naprednu i specijalističku oralnu zdravstvenu zaštitu.

Foto: medicalxpress.com

Osnovna oralna zdravstvena zaštita pokriva najzastupljenije probleme sa oralnim zdravljem, ali podrazumijevano ne uključuje čitav spektar mogućih intervencija koje savremena stomatologija može pružiti.

Slojeviti pristup definisanju osnovne oralne zdravstvene zaštite omogućava kategorizaciju i određivanje prioriteta s obzirom na raspoložive resurse i potrebe. Ovaj model takođe uključuje definiciju osnovne oralne zdravstvene zaštite i poziva da se oralna zdravstvena zaštita prepozna kao sastavni dio osnovnih usluga zdravstvenog sistema.

Foto: dentalsandev.com

“Postoji značajna potreba za kriterijumima zasnovanim na dokazima kako bi se definisalo koje stomatološke intervencije treba uključiti u svaku kategoriju osnovne oralne zdravstvene zaštite. Nedostatak jasno definisanih osnovnih oralnih zdravstvenih usluga ostavlja ljude u riziku od fizičke, mentalne i socijalne štete. Sve zainteresovane strane, uključujući istraživačke, akademske i kliničke zajednice, moraju zajedno da rade kako bi odgovorile na ovaj poziv za konsenzusom“, rekao je glavni urednik JDR-a Niholas Jakubovics.

Izvor: Medicalexpress

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -