NaslovnaObavještenjaCED: Stomatologija ostaje sigurna profesija za pacijente, članove tima i same stomatologe

CED: Stomatologija ostaje sigurna profesija za pacijente, članove tima i same stomatologe

- Advertisement -

Savjet evropskih stomatologa (CED) održao je online generalni sastanak krajem novembra. Značajan dio diskusije bio je usredsređen na pandemiju COVID-19 i njen uticaj na stomatologiju u 2020.

Shodno tome, Generalna skupština usvojila je sljedeće dokumente relevantne za struku u kontekstu trenutne krize javnog zdravlja:

Foto: metrosquare-dental.com

Stomatologija i bezbednost pacijenta tokom pandemije COVID-19 (CED-DOC-2020-032-E / D / F)

Od početka krize javnog zdravlja 2020. godine, pružanje oralne njege bilo je značajno umanjeno širom Evrope, jer je većini stomatologa savjetovano ili im je naloženo da pružaju samo hitne stomatološke tretmane.

Uprkos novim okolnostima koje je stvorio COVID-19, stomatologija ostaje sigurna profesija za stomatološke pacijente, članove stomatološkog tima i same stomatologe. Za zaštitu stomatološkog osoblja i pacijenta primjenjuje se efikasna lična zaštitna oprema i poštuju se odgovarajući protokoli.

Foto: collinghamdentalclinic.com

Stoga usvojena Izjava preporučuje kontinuirano pružanje usluga stomatološke njege tokom pandemije. Bezbjednost pacijenta jedan je od najvažnijih ciljeva profesije, a iako osigurava da se stomatološki tim pridržava postojećih i novih smjernica, nedostatak jasnih preporuka i naučnih podataka u vezi sa stomatologijom mogao bi ometati oralno i opšte zdravlje svih Evropljana.

Oralna njega, koja uključuje ne samo hitno i osnovno liječenje zuba, već i rutinsku njegu, treba smatrati osnovnom zdravstvenom zaštitom i ne smije se odlagati dok se ne riješi pandemija COVID-19, kao što se preporučuje u Izjavi.

Sigurno i efikasno stomatološko obrazovanje tokom pandemije COVID-19 (CED-DOC-2020-041-E / D / F)

Ovom izjavom CED želi da podigne svijest o prekidima u stomatološkom obrazovanju izazvanim tekućom krizom javnog zdravlja, kao i da predloži mjere koje treba preduzeti da bi se zaštitilo oblikovanje budućih stomatologa.

Foto: ailinteodentalsurgery.com.au

Stomatološke škole se suočavaju sa mnogim izazovima, od kada treba da nastave sa kliničkim aktivnostima, pa sve do toga kako da obezbijede bezbjednost osoblja i učenika i, što je najvažnije, kako da zaštite kontinuitet kliničkog obrazovanja.

Uprkos naporima stomatoloških pedagoga da naprave mrežni kurikulum i pridržavaju se strogih propisa i zahtijeva za studente dodiplomskih i postdiplomskih studija, i dalje postoje mnogi izazovi.

CED poziva evropske akademske institucije i zajednicu stomatološkog obrazovanja da rade zajedno kako bi obezbijedili sigurno, inkluzivno i prijatno okruženje za učenje i rad za sve članove naše zajednice tokom ovih izazovnih vremena.

Štaviše, CED u ovoj Izjavi odražava potrebu za promjenom stomatološkog programa, kako bi se postigla ravnoteža između lične nastave i nastave na mreži i kako bi se utvrdio set minimalnih zahtijeva kako bi se osiguralo adekvatno stomatološko obrazovanje.

Foto: mountwaverleysmiles.com.au

Savjet evropskih stomatologa (CED) je evropsko neprofitno udruženje koje predstavlja preko 340.000 stomatologa širom Evrope kroz 33 nacionalna stomatološka udruženja i komore u 31 evropskoj zemlji. Osnovan 1961. godine kako bi savjetovao Evropsku komisiju o pitanjima koja se odnose na stomatološku profesiju, CED ima za cilj da promoviše visoke standarde oralne zdravstvene zaštite i stomatologije efikasnom profesionalnom praksom usredsređenom na bezbjednost pacijenta i da doprinese zaštiti javnog zdravlja.

Izvor: Cedentists

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -