fbpx
NaslovnaSavjetiZnačaj redovne posjete stomatologu

Značaj redovne posjete stomatologu

- Advertisement -

Mnogi ljudi imaju strah čak i od same pomisli da treba da posjete stomatologa. Bez obzira da li se plaše doživljaja bola ili im se ne dopada zvuk bušilice, često se dešava da prođe i po nekoliko godina do sljedeće posjete zubarskoj ordinaciji. Iako je ovo uobičajena praksa za mnoge, ona se ne preporučuje. Posjetite svog stomatologa na svakih šest mjeseci, jer ćete time preduprijediti skupe i bolne intervencije. Ako i Vi spadate muđu ljude koji dozvoljavaju da prođe više godina između posjeta stomatologu, stavljate sebe u rizik od mnogih stomatoloških problema i određenih vrsta bolesti, kao i bolesti srca.

Redovne posjete stomatologu pomažu u sprječavanju ozbiljnih medicinskih problema. Prilikom redovne posjete stomatološkoj ordinaciji, Vaš stomatolog će pažljivo ispitati sve dijelove usta i zuba. To znači da će pregledati Vaše desni i zube, i provjeriti da li postoje bilo kakve promene i znaci bolesti. Redovna oralna higijena sprječava kvarenje zuba. Kada se završi detaljan pregled, na redu je čišćenje zuba. Svrha rutinskog čišćenja je da uklonite kamenac i plak sa Vaših zuba. Plak može izazvati iritaciju desni i krvarenje. Redovni pregledi kod stomatologa, uz pravilnu oralnu higijenu, su najbolji način da se ukloni kamenac i plak, čime sprječavate pojavu karijesa i kvarenja desni. Vaši zubi će biti zdraviji i blistaviji.

Tokom redovne kontrole Vaš stomatolog će provjeriti stanje Vaših plombi i stanje ostalih intervencija koje su ranije izvršene. Redovna posjeta, na šest mjeseci, će pomoći Vašem stomatologu da utvrdi da li imate bilo kakvih problema koji treba da se uklone. Ukoliko postoji potreba za bilo kakvom intervencijom, kao što su popravka zuba zbog nastanka karijesa, liječenja kanala korijena zuba i druge intervencije koje nisu hitne, možete zakazati posjetu stomatologu za drugi put.

Šta da se radi između posjeta
Redovni stomatološki pregledi i čišćenja zuba pomoći će da se identifikuje problem prije nego što postane ozbiljan. Pregledi su, takođe, važni jer bolesti zuba mogu da imaju efekte i na Vaše cjelokupno zdravlje. Vaš stomatolog može da ukloni kamenac i plak tokom redovnog čišćenja, ali i dalje je bitno da održavate svakodnevnu oralnu higijenu sami. To znači korišćenje odgovarajuće četkice za zube, konca i tečnosti za ispiranje. Redovni stomatološki pregledi i pravilna oralna higijena će pomoći da Vaši zubi i usta budu čisti i zdravi. (www.dukadent.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -