NaslovnaSavjetiNamirnice za bijele zube

Namirnice za bijele zube

- Advertisement -

Ako mislite da blistavi osmijeh možete imati samo ako se podvrgnete tretmanima za izbeljivanje, grdno se varate. Da biste imali bijele zube bez mrlja, dovoljno je da odaberete prave namirnice. Pravi izbor namirnica može vam pomoći da spriječite stvaranje mrlja na zubima i da očuvate njihovu bjelinu i sjaj. Nažalost, ima hrane od koje zubi mogu da požute i čiju upotrebu treba svesti na minimum. Zato je dobro ne pretjerivati sa kafom, koka-kolom, crnim vinom i sosom od paradajza. Ako među navedenim namirnicama ima previše onih kojih ne možete da se odreknete, onda treba održavati ravnotežu konzumiranjem sljedeće hrane.

Sirovo povrće u jogurtu
Preporučujemo vam da svakodnevno jedete sirovo povrće poput šargarepe, celera i karfiola u jogurtu. Ovo povrće je čvrste konzistencije koja omogućava poliranje zubne gleđi, a bogato je i vodom, pa tako omogućava čišćenje usne duplje. Kao i drugi mliječni proizvodi, jogurt sadrži supstance koje čiste zube od mrlja, a zbog kalcijuma koji sadrži, čini ih zdravijim i jačim.

Voće
Svo voće koje sadrži jabučnu kiselinu doprinosi oralnom zdravlju i sprječava mrlje na zubima. Dakle, slobodno redovno jedite jagode, banane, jabuke, breskve i trešnje. Ako se u mogućnosti, jedite i ananas, egzotičnu voćku koja je veliki saveznik blistavog osmijeha. Ananas je bogat enzimom koji može da rastvori već postojeće mrlje na zubnoj površini i da smanji žutilo.

Sjemenke i orasi
Kao što se za dubinsko čišćenje kože koristi piling, isto tako se nečistoće sa zuba mogu ukloniti redovnim konzumiranjem namirnica abrazivne konzistencije, kao što su orasi, bademi, sjemenke bundeve ili suncokreta. Sjemenke bundeve možete jednostavnim pečenjem pretvoriti u ukusne grickalice, a orahe i bademe možete iskoristiti u nekom sosu i njima začiniti tjesteninu.

Luk
Možda se rasplačete kada ga čistite, a oni koji ga redovno konzumiraju mogu imati neprijatan zadah, ali treba znati da je luk veoma bogat sumpornim jedinjenjima koja sprječavaju pojavu zubnog plaka. Međutim, ove prednosti se mogu iskoristiti samo kada se luk koristi svjež, a ne termički obrađen. Prije nego što nabavite hemijske preparate, možda ne bi bilo loše da svratite do obližnje pijace i nabavite ove namirnice. Prije svega, one su zdrave i ukusne, pa ih možete koristiti u svakodnevnoj ishrani. Pored toga što će vam osmijeh biti ljepši, učinićete nešto dobro i za vaše cjelokupno zdravlje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -