NaslovnaZanimljivostiKako je Rumunija postala "najljepša stomatološka klinika na svijetu"

Kako je Rumunija postala “najljepša stomatološka klinika na svijetu”

- Advertisement -

Rumunija, za razliku od zemalja okruženja, nikako ne uspijeva da privuče strane turiste. U međuvremenu, britansko javno zdravstvo se suočava sa nedostatkom stomatologa nakon pandemije koronavirusa i sve više ljudi završava na dugim listama čekanja.

Inspirisani ovim uvidima Rumunska nacionalna asocijacija turističkih agencija i Društvo estetskih stomatologa Rumunije udružili su snage kako bi ponudili turističke pakete koji obuhvataju obilaske najznačajnijih kulturnih lokacija te zemlje i posjete stomatologu.

Lansirani krajem prošle godine, svaki paket se može kupiti putem web sajta “Romania, the Most Beautiful Dental Clinic in the World” (Rumunija, najljepša stomatološka klinika na svijetu) i kombinuje stomatološki tretman i njime inspirisan turistički obilazak.

Tako turisti mogu u sklopu jednog paketa da posjete vodopad i pođu na ispiranje zuba, u sklopu drugog da ugrade krunice i posjete srednjovjekovne dvorce, treći nudi izbjeljivanje zuba i odlazak na snježne planine…

Turistički obilazak Rumunije za cijenu jedne plombe u Britaniji

Prema navodima na web stranici Contagious, bijele plombe u Velikoj Britaniji koštaju i do 250 funti (oko 290 eura), dok za gotovo istu sumu novca Britanci u Rumuniji mogu da dobiju pomenutu plombu kod stomatologa koji govori engleski i tri noćenja u hotelu sa četiri zvjezdice pride.

Foto: TheBeautifulDentalClinic.com


“Rumunija ima najveći ekonomski rast u EU, ali veoma nizak nivo turizma sa svega 5.3 odsto učešća u BDP-u, dok Bugarska i Mađarska imaju 12.8, odnosno 10.2 odsto. U pitanju je predivna zemlja sa netaknutim prirodnim ljepotama i bogatom istorijom, ali zemlja koja nikad nije odabrala jasan turistički brend identitet niti definisala strategiju. Isto važi i za dentalni turizam. Dok Rumunija ima jasnu prednost kad je u pitanju odnos cijene i kvaliteta, na ovom polju se bolje kotiraju Mađarska, Turska ili čak i dosta skuplja Austrija”, objasnila je Olivija Spanu, kopirajter iz agencije McCann koja je zaslužna za kampanju “Rumunija, najljepša stomatološka klinika na svijetu”.

Velika Britanija na meti

Ona je kazala da ova kampanja nadomešćuje nedostatak rumunske turističke strategije jasnom i primamljivom ponudom. Spanu ističe da je strategija kampanje umjesto da se Rumunija takmiči sa zemljama okruženja usmjerena na stomatološku ponudu.

“Kampanja posebno targetira tržište Velike Britanije baš zbog toga što tamo imaju nedostatak stomatologa, dok je ponuda rumunskog dentalnog turizma veoma kompetitivna”, istakla je Spanu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -