NaslovnaZa pacijenteDa li znate koje stomatološke usluge pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje?

Da li znate koje stomatološke usluge pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje?

- Advertisement -

Da li ste znali da možete besplatno dobiti čišćenje kamenca, pa čak i izvaditi zub preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje? Dosta je onih koji ne znaju koje sve usluge mogu koristiti besplatno kako bi održali kvalitet svog oralnog zdravlja, zato je važno imati ove informacije i iskoristiti sve moguće povoljnosti.


HZZO obezbjeđuje brojne besplatne stomatološke usluge u partnerskim ordinacijama, naravno ako ste osiguranik i plaćate participaciju. Pored obaveznog zdravstvenog osiguranja, tu je i dopunsko osiguranje koje donosi još više povoljnosti.

Uglavnom su obezbjeđene primarne stomatološke usluge, među kojima je recimo besplatno čišćenje kamenca dva puta godišnje, kojim uz pomoć oralne higijene i redovnih pregleda sprečavate kvarove na zubima.

Ukoliko vaš stomatolog ima ugovor sa HZZO-om, besplatno možete obaviti i vađenje zuba, bilo da su u pitanju mliječni, jednokorijenski, višekorijenski, zaostali korijenovi ili fragmenti, stara punjenja, ili komplikovano vađenje.

HZZO osigurava i besplatne kompozitne (bijele) ispune za jedinice, dvojke i trojke, kao i amalamske ispune za ostale zube. Za djecu do 18. godine su kompozitni ispuni besplatni za sve zube.

Za osiguranike je besplatno i liječenje parodontopatije, oboljenja tkiva koje povezuje korijen zuba sa kostima. Neke usluge su ograničene samo na određene pacijente, pa tako samo djeca do 18. godine života mogu dobiti besplatan ortodontski aprat.

Ono što mnoge zanima je da li mogu doći do besplatnih vještačkih zuba preko HZZO-a. To zavisi od vrste usluge i od toga koliko zuba nedostaje pacijentu. Protetski radovi kao što su zubne krunice, djelimične i totalne zubne proteze mogu biti besplatni, uglavnom zavisno od starosnog doba pacijenta.

- Advertisement -

Tako HZZO pokriva izradu krunica pacijentima starosti od 18 do 65 godina kojima nedostaje dio zuba, fasetirane ili metalne jednodjelne, uglavnom u području prednjih zuba, a zavisno od slučaja. Osiguranici koji imaju više 65 godina starosti takođe imaju pravo na krunice u području kutnjaka. Osim toga, ako pacijent želi ugradnju zubnog implantata ili most, ova procedura neće biti besplatna, ali bi izrada krunice koja se postavlja na implantat ili koja služi kao nosač retencijske veze proteze mogla biti besplatna.

Za pacijente koji pate od bezubosti idealno rješenje su proteze, od kojih su akrilne dostupne za sve osigurane osobe, dok su metalne besplatne samo osiguranicima starijim od 18 godina.

Kad je u pitanju dopunsko osiguranje, česta je zabluda da ono važi kod privatnih stomatologa i da pokriva sve ili gotovo sve stomatološke usluge. Naprotiv, ono važi samo kod stomatologa koji imaju ugovor sa HZZZO-om, a sa njim možete dodatno smanjiti troškove stomatoloških i drugih zdravstvenih sluga. Cijena dopunskog osiguranja u Hrvatskoj kreće se uglavnom u rasponu od 6 do 10 eura mjesečno.

Ako još razmišljate kome da poklonite povjerenje kad je u pitanju održavanje vašeg oralnog zdravlja i stvaranje blistavog osmijeha, portal Stomatologija.me preporučuje dvije adrese u Hrvatskoj:

- Advertisement -

Poliklinika Smile (Opatija) – Jedan od samo 12 Straumann centara izvrsnosti u svijetu, Poliklinika Smile je među najboljim klinikama specijalizovanim za implantologiju, oralnu hirurgiju, dentalnu estetiku i liječenje peri-implantitisa.

CentroDENT (Rijeka) – Stručan, predan i ljubazan kadar smjestio je CentroDENT na sami vrh ljestvice stomatoloških centara u Hrvatskoj, gdje uz pomoć najmodernije opreme možete pronaći širok spektar usluga i kroz invididualan pristup dobiti i više nego što ste očekivali.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -