NaslovnaObavještenjaEP zabranio amalgamske plombe, Britanci zabrinuti zbog posljedica

EP zabranio amalgamske plombe, Britanci zabrinuti zbog posljedica

- Advertisement -

Evropski parlament izglasao je zabranu stomatološkog amalgama, koji se koristi u uobičajenim sivim ili srebrnim plombama, zbog strahova od njegove toksičnosti. Ova je odluka digla dosta prašine u Velikoj Britaniji, gdje tamošnji stručnjaci upozoravaju na potencijalno katastrofalne posljedice, jer su se do sada oslanjali na “siguran i efikasan” tretman za milione plombi svake godine.


“Ništa se ne može porediti po trajnosti, jednostavnosti postavljanja ili ekonomičnosti. Ako Vlada ne preduzme korake, uticaj ove odluke će se osjetiti u praksama širom Velike Britanije i među milionima koji već imaju problema sa pristupom zdravstvenoj njezi“, poručio je Edi Krauč, predsjednik Udruženja stomatologa Velike Britanije.

Amalgamske plombe predmet su debate već decenijama, jer više od polovine njih sadrži živu, koja je otrovnija od olova. Miješa se sa srebrom, bakrom i kalajem, formirajući izuzetno izdržljivu kombinaciju kako bi se živa zadržala.

Međutim, sada je već prihvaćeno mišljenje da isparavanje žive izlazi, a male količine prelaze u krvotok i organe, posebno prilikom postavljanja ili uklanjanja plombi.

Neki aktivisti tvrde da su ove plombe izuzetno toksične, povezujući njihovu upotrebu sa određenim neurološkim ili autoimunim poremećajima, poput Alchajmerove bolesti, piše Daily Mail.


Međutim, britanski zdravstveni zvaničnici tvrde da nema dokaza da izloženost živi iz plombi ima bilo kakve štetne efekte na zdravlje.

Direktiva EU je 2018. godine zaustavila upotrebu srebrnih plombi kod djece mlađe od 15 godina, osim ako stomatolog procjeni da je to neophodno. Takođe se ne primjenjuju ni kod trudnica ili dojilja.

Najnoviji korak je motivisan ekološkim razlozima, u skladu sa ciljevima Evropskog zelenog plana, Strategijom EU za održivost hemikalija iz 2020. godine i Akcionim planom EU za nultu zagađenost iz 2021. godine.

Sva živa koja se oslobodi u okolinu može ponovo ući u lanac ishrane, a ostaci su pronađeni u zemljištima, ribama i morskim plodovima.

Visoka izloženost živi može oštetiti mozak, pluća, bubrege i ljudski imunološki sistem.

Stomatologija u javnom zdravstvu u Britaniji na koljenima

Iako postoje dugoročni planovi za postepeno ukidanje upotrebe u Velikoj Britaniji, stručnjaci strahuju da bi nagli prekid predstavljao udarac vrijedan više miliona funti na već ionako ugrožene uslugame, destabilizujući stomatologiju Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

S obzirom na to da pacijenti već predugo čekaju na preglede u javnom zdravstvu zbog čega je britanska stomatologija u krizi, prelazak na bijele plombe bi dodatno pogoršao situaciju, produžavajući vrijeme postavljanja i često zahtijevajući ponovno postavljanje. Ova odluka dolazu u trenutku kada je po ocijeni stručnjaka stomatologija u javnom zdravstvu Britanije došla do najgore tačke u svojoj 75-ogodišnjoj istoriji.

Amalgamske plombe su od 2008. potpuno zabranjene u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj, dok je u mnogim drugim zemljama poput Austrije, Njemačke, Finske, Japana, Kanade njihova upotreba ograničena i zabranjena kod djece, trudnica i osoba koje pate od određenih oboljenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -