NaslovnaSavjetiMuči Vas neprijatan zadah? Ovo su mogući razlozi

Muči Vas neprijatan zadah? Ovo su mogući razlozi

- Advertisement -

Neprijatan zadah iz usta zaista može da utiče na Vaš dan i raspoloženje. Naša usta su leglo raznih bakterija, pa je uzrok moguće naći gotovo svuda.

Hajde da krenemo od onih osnovnih stvari.

Ukoliko perete zube nakon svakog obroka i koristite konac za zube bitno ćete smanjiti mogućnost da se javi neprijatan zadah. Djelovi od hrane koja je u jednom trenu bila ukusna za nekoliko sati mogu mirišu više ne tako prijatno u Vašim ustima. Ukoliko imate polomljen zub, plompu i mjesta gdje se hrana “lako zavuče”, obratite pažnju posebno na higijenu tog područja.

Takođe, mijenjajte četkicu za zube. Stomatolozi preporučuju da se četkica mijenja na svakih dva do tri mjeseca.

Osim toga, obratite pažnju da li perete jezik. Jezik je površina gdje se bakterije vrlo brzo “odomaće” pa često predstavlja mjesto prepuno bakterija. Povedite računa i o boji jezika koja može mnogo toga da Vam kaže.

Ako ove osnovne stvari radite, provjerite da li imate neki kvaran zub jer je vrlo moguće da se kvar, osim bola, manifestuje i na ovaj način. Za to nema kućno rješenje koje će Vam pomoći već prosto treba da posjetite stomatologa.

Foto: Freepik

Neki od faktora lošeg zadaha svakako su cigarete. Osim što izuzetno štete Vašim zubima i zdravlju generalno, cigarete uzrokuju loš zadah, naročito u jutarnjem terminu. Izjutra se obično savjetuje da odmah isperete usta vodom jer je poznato da voda spira bakterije.

Ukoliko nosite protezu, možda neprijatan zadah dopire odatle. Vodite li računa o higijeni svoje proteze? Da li je čuvate na suvom mjestu i redovno čistite? Hrana se vrlo lako zaglavi na protezi a ukoliko nijeste u potpunosti posvećeni održavanju svoje oralne higijene, možete izazvati brojne komplikacije, a loš zadah je samo jedna od njih.

Loš zadah možda ukazuje i na upalu desni ili na neka opšta oboljenja.

Kako se osloboditi neprijatnog zadaha?

Vaši najbolji prijatelji na ovom putu ste Vi samo i stomatolog.

Veoma je važno da redovno posjećujete zubara, obavite profesionalno čišćenje zuba po potrebi, uklonite kamenac, vodite računa o plaku i u konačnom i izbjegavate hranu koja može da bude uzrok lošeg zadaha. To su, između ostalog, crni i bijeli luk.

Zubni plak i zubni kamenac – koja je razlika i kako ih spriječiti

Osim toga, vodite računa o higijeni zuba, redovno koristite konac i pratite svaku promjenu koja se javi u Vašim ustima. Tečnost za ispiranje usta možete koristite, ali nikako kao zamjenu za pastu ili jedini način održavanja higijene već samo uz rutinsko pranje zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -