NaslovnaObavještenjaBijele fleke na jeziku - simptom "tihog ubice"

Bijele fleke na jeziku – simptom “tihog ubice”

- Advertisement -

Bijele mrlje ili fleke na jeziku mogu biti simptom oralnog karcinoma, upozoravaju stručnjaci. Malo poznati simptom, poznat kao leukoplakija, može se pojaviti na jeziku, unutar obraza, ustima i desnima.

Harvardska medicinska škola tvrdi da bi jezik trebalo da ima zaobljen, simetričan oblik i bude svjetloroze boje. Zdravi jezici mogu imati ljubičastu ili smeđu pigmentaciju kod afričkih, azijskih i mediteranskih populacija, piše Irish Star.

Dr. Tijen Jiang, protetičar na Odjeljenju za oralnu politiku zdravlja i epidemiologiju na Harvardovoj Školi dentalne medicine, kaže: “Može takođe imati trag bijelog sloja. Sloj dolazi od čvrstog proteina zvanog keratin, koji pomaže u zaštiti jezika od ogrebotina dok jedemo”.

Bijele mrlje povezane sa oralnim karcinomom nisu bolne, nepravilnog su oblika, lagano izdignute i ne mogu se strugati. Mrlje koje se mogu ukloniti mogu biti oralna kandida.

Drugi simptomi oralnog karcinoma uključuju hronični bol u grlu, hronično bolan jezik, nezacjeljujuće čireve ili crveno/bijele mrlje u ustima, upornu promuklost, bolno ili teško gutanje i kvržice na vratu. Kako se oralni karcinom širi, pacijenti mogu doživjeti simptome poput klimanja zuba i promjene osjećaja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -