NaslovnaSavjetiPokvareni zubi – posljedice

Pokvareni zubi – posljedice

- Advertisement -

Karijes na zubima, infekcije u usnoj duplji (ovo naročito važi za one hronične), koje nastaju usljed kvara zuba i paradontopatije, ponekad mogu postati i ozbiljna žarišta koja ugrožavaju cjelokupno zdravlje, a najviše utiču na kardiovaskularni, respiratorni, bubrežni i lokomotorni sistem, na kožu i oči.

Istraživanja su pokazala da ljudi s lošim oralnim zdravljem, koje prate pokvareni zubi imaju skoro dva puta veće šanse da obole od infarkta miokarda od onih sa zdravom usnom dupljom – koji nemaju karijes na zubima.

Foto: bcd.rs

Dokazano je i to da bakterija (Streptoccus salivarius) koja potiče iz usne duplje puno doprinosi za stvaranje tromba (krvnih ugrušaka), koji su kao i zadebljale koronarne arterije, jedan od glavnih uzročnika srčanog udara.

Alopecija
Važno je reći i to da pokvareni zubi koji su pod upalom duže vrijeme, mogu čak da uzrokuju i opadanje kose na pečate. Nisu rijetki slučajevi da se nakon liječenja, vađenja zuba i drugih intervencija od strane stomatologa i kosa ponovo regeneriše i izraste.

Pokvareni zubi u trudnoći
Pokvareni zubi u trudnoći, takođe, nisu novost, jer se tokom drugog stanja ovo vrlo često dešava. Važno je da znate da i tada možete slobodno da pos,etite vašeg stomatologa, jedino treba izbjegavati snimanje zuba i vilica.

Izvor: ordinacija Vident

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -