NaslovnaRiječ stomatologaKonvencionalno pušenje i estetika zuba

Konvencionalno pušenje i estetika zuba

- Advertisement -

Visoki estetski zahtjevi često dovode pacijenta u ordinaciju sa željom da se kreira novi, savršeni osmijeh koji bi podario skladan, mladolik i privlačan izgled.

Želje pacijenta su ravni, svijetli zubi bez razmaka, proporcionalni osmijeh u idealnom odnosu zuba prema zubnom mesu, usnicama i cijelom licu. Estetika kao i problemi estetike posebno je izražena u stomatologiji, više o tome, te uticaju konzumiranja cigareta na promjenu boje zuba, za časopis DentBiH piše prof.dr.sc. Alma Konjhodžić.

- Advertisement -
Prof.dr.sc. Alma Konjhodžić (Foto: ordinacijakonjhodzic.ba)

Poznato je da je estetika nauka o lijepom. Sa druge strane, smatra se i filozofskom disciplinom koja istražuje bit i kriterije stvaranja, doživljavanja I prosuđivanja lijepog. Potreba za lijepim je prisutna u svim aspektima života, a doživljaj lijepog je subjektivan i zavisi od mnogo faktora (kultura, religija, socijalni faktori, obrazovanje, itd ).

Zbog toga čak i mnoge medicinske discipline, osim primarne zadaće liječenja, imaju i za cilj poboljšanje izgleda pacijenta. Estetika kao i problemi estetike posebno je izražena u stomatologiji. Lice je jedini dio ljudskog tijela koji nikada nije pokriven, što znači da je dostupno procjeni estetskog dojma koji izaziva na okolinu. Lijep i zdrav osmijeh ostavlja pozitivan estetski utisak i stvara percepciju kompletnog zdravlja pojedinca.

- Advertisement -

Jedan do najčešćih estetskih problema kod stomatoloških pacijenata su zubne diskoloracije (promjene boje). Promjene boje zuba mogu biti generalizirane, zahvataju sve zube koji su vitalni, i pojedinačne kada je diskoloracija nastala na jednom zubu.

Foto: yumama.com

Generalizirane diskoloracije se dijele u tri kategorije: diskoloracije nastale pod uticajem spoljnih faktora (pušenje, prekomjernog ispijanja kafe, čaja i crnog vina) i nastale uticajem unutrašnjih faktora (genetska komponenta, upotreba lijekova), te diskoloracije povezane sa starenjem.

Generalizirane promjene boje zuba, kao posljedice pušenja, predstavljaju jedan do najčešćih estetskih problema sa kojem se susreću pacijenti. Dosadašnja istraživanja su pokazala da pušači imaju veću učestalost promjene boje zuba od nepušača, te da pušenje negativno utječe na boju zuba i na percipiranu zubnu estetiku.

Čestice nastale kao proizvod izgaranja duhana lišenog vode i nikotina predstavljaju katran koji sadrži pigmente, a koji mogu uzrokovati obojenje ljudskog tkiva, uključujući kožu, nokte i zube. Budući da su zubi neizbježno izloženi
udisanom duhanskom dimu, pigmentirani spojevi u katranu mogu se taložiti na površini ili prodrijeti u tvrda zubna tkiva, uzrokujući promjene boje.

Uz to, ustanovljeno je da je neusklađenost boje zubnog tkiva i boje kompozitnih ispuna kod cervikalnih lezija češća u pušača nego kod nepušača. Osim promjene boje zuba, pušenje uzrokuje smanjenje vitamina C, neophodnog za sintezu kolagena, bitnog sastojka potpornog tkiva zuba, kosti i kože, što dovodi do promjene boje kože lica i ubrzanog starenja. Naravno, tu je i neugodan zadah iz usta.

Diskoloracije zuba uzrokovane pušenjem, promjena boje kože lica, ubrzano starenje i halitoza su estetske promjene uzrokovanje konvencionalnim pušenjem koje u velikoj mjeri narušavaju kako izgled tako I zdravlje pojedinca.

Prestanak pušenja ili eventualni prelazak na alternativne sisteme pušenja (Heat-notburn ,HNBT, sistemi ), dobra oralna higijena i redovne posjete stomatologu su esencijalani koraci u prevazilaženju ovakvih estetskih promjena.

Izvor:DebTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -