NaslovnaObavještenjaŠta je periimplantitis, koji su njegovi simptomi i načini liječenja

Šta je periimplantitis, koji su njegovi simptomi i načini liječenja

- Advertisement -

Periimplantitis je upala zubnog mesa i kosti oko implantata. Upala oko implantata se javlja iz nekoliko razloga, ali je bitno napomenuti da, ukoliko se u početku bolest ne prepozna i odmah ne krene sa terapijom, progresivnim tokom upale doći će do gubitka implantata i svih protetskih nadogradnji (krunice, mostovi) koje implantati nose.

Zubni implantati s vremenom mogu izgubiti okolnu koštanu podršku uprkos uspješnoj oseointegraciji. Glavni uzrok gubitka kosti oko implantata je hronična upala oko implantata vrlo slična parodontitisu.

Pacijenti često misle da su ugradnjom implantata riješili problem bezubosti zauvijek.

Foto: lumidentstudio.rs

Ali, zubni implantati su poput vaših prirodnih zuba – važna je dobra oralna higijena kao i redovne kontrole kod stomatologa.

Ukoliko se oko implantata javlja crvenilo, krvarenje ili gnojenje i postoi bol, moguće je da tada već imate uznapredovali stadijum upale.

Problem kod periimplantitisa jeste da najčešće pacijenti ne primijete problem do kasnije faze jer u početku bolest gotovo da i nema simptoma.

Zato su važne redovne kontrole kako bi vaš stomatolog pratio zdravlje vaših zuba i implantata.

Foto: artedentalclinic.com

Zašto dolazi do upale oko implantata
Brojni su razlozi zašto sve dolazi do upale oko implantata. Najčešći su:
*Loša oralna higijena

*Velika količina plaka i kamenca u usnoj šupljini
*Pušenje
*Neadekvatno protetsko riješenje (most, krunica…)
*Istorija parodontne bolesti

*Preopterećenje implantata (loš zagriz)
*Infekcija susjednog zuba
*Nestručni hirurški postupak same ugradnje implantata

Kako spriječiti razvoj upale oko implantata
Dugoročni uspjeh implantološke terapije najviše zavisi od oralne higijene pacijenta, pridržavanja datim smjernicama o održavanju, redovnim kontrolnim pregledima i profesionalnom čišćenju naslaga i kamenca u cijeloj usnoj šupljini.

Profesionalno čišćenje kamenca trebalo bi raditi jednom do dva puta godišnje.

Foto: dentistadonostia.es

Mukozitis
Periimplantni mukozitis je početno stanje upale oko implantata i ograničeno je samo na meka tkiva, odnosno na zubno meso koje okružuje implantat.

Najčešći simptomi su blagi otok, crvenilo i krvarenje iz zubnog mesa.

Stanje je vrlo slično upalnim promjenama kao kod gingivitisa. U početnom stadijumu važno je reagovati odmah kako se upala na bi proširila dublje u kost.

Prognoza liječenja je dobra, najčešće je moguće ukolniti upalni proces i zaustaviti napredak bolesti.

Periimplantitis
Periimplantitis je uznapredovala bolest implantata, gdje je došlo do prodora upale u kost koja rezultira resorpcijom, što dovodi do slabljenja stabilnosti implantata i na kraju do njegovog gubitka.

Simptomi s kojima se pacijenti najčešće susreću su krvarenje i gnojenje oko implantata, bolovi u vilici i problemi sa sinusima.

Foto: youtube.com

Terapija periimplantitisa je vrlo komplikovana s neizvjesnim kliničkim rezultatom. Terapija se radi u nekoliko faza po posebnim protokolima.

U prvoj fazi rješava se mukozna upala, odnosno problem mekih tkiva oko implantata, dok se klinički situacija ne smiri.

U drugoj fazi slijedi hirurški postupak kojim se dubinski riješava problem naslaga na implantatima i pokušava očistiti hrapava površina implantata od plaka i bakterija koji su uzrokovali upalu.

Bakterije se odstranjuju mehaničkim putem, raznim antibakterijskim rastvorima i profesionalnim uređajima poput lasera za površinsko i dubinsko čišćenje. Jednom započeta upala gotovo sigurno će dovesti do gubitka implantata, ukoliko se odmah ne preduzmu sve mjere kojima možemo spasiti implantat od daljeg propadanja.

Zato, ukoliko uočite problem, javite se stomatologu dok nije prekasno.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -