NaslovnaSavjetiStomatolozi savjetuju: Kako prevazići štetne navike po oralno zdravlje

Stomatolozi savjetuju: Kako prevazići štetne navike po oralno zdravlje

- Advertisement -

Da li i vaše dijete obožava slatkiše? Da li zanemaruje pravilno pranje zuba ili zaspi bez pranja uopšte? Svi smo skloni ovakvim greškama, ali kako da osiguramo da naša djeca ne počnu da praktikuju u loše navike?

New Jersey Family pitao je više stomatologa kako se riješiti navika koje su loše za oralno zdravlje. Ovi savjeti mogu pomoći i odraslima, jer i mi smo skloni da budemo nedisciplinovani i da previše ugađamo sebi. Evo šta kažu stručnjaci:

Zaspati bez pranja zuba

Jedan od najčešćih problema koje stomatolozi primjete je da djeca legnu da spavaju bez pranja zuba. Neke od posljedica preskakanja noćne rutine oralne higijene uključuju povećano nakupljanje plaka, karijes, bolesti desni, loš zadah i povećano mrljanje zuba. Studije pokazuju da postoji direktna veza između oralnog zdravlja i opšteg zdravlja, uključujući povezanost između bolesti desni, dijabetesa i respiratornih problema, između ostalog.

Kako prekinuti ovu naviku: Od ključne je važnosti da roditelji pomognu djeci u kreiranju rutine koja čini pranje zuba zadatkom oko kojeg nema pregovora. Držite četkicu i pastu za zube na vidljivom mjestu kao podsjetnik, a ako je umor repreka, onda probajte da perete zube ranije. Takođe, podsjetite se osjećaja svježine i prednosti koje čisti zubi donose oralnom zdravlju.

Nekorišćenje konca

Pravilno korišćenje zubnog konca zahtijeva motoričke vještine koje mnoga djeca nemaju i potrebna im je pomoć. Kad napune 10 ili 11 godina, većina djece može samostalno koristiti konac, ali obično ima problema sa dosljednošću.

Kako prekinuti ovu naviku: Postavite ostvarive ciljeve, poput korišćenja konca jednom dnevno, i postepeno povećavajte učestalost. Držite konac lako dostupnim i koristite podsjetnike kako biste uspostavili rutinu. Naučite pravilnu tehniku čišćenja koncem i uparite je sa postojećom navikom, poput pranja zuba.

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera

Djeca obožavaju slatkiše, dezerte i napitke pune šećera, ali previše šećera može narušiti oralnu higijenu.

Kako prekinuti ovu naviku: Pazite da vaša djeca izbjegavaju sokove, šećerne proizvode i grickanje pred spavanje. Ili bar bar neka piju vodu i peru zube nakon što konzumiranja slatkiša, kako bi uklonili dio šećera. Naravno, svi mi volimo da uživamo u slatkišima, problem je u tome koliko često djeca konzumiraju šećer.
Tinejdžeri koji nose proteze ne bi trebalo da grickaju ništa suviše tvrdo. Takođe bi trebalo da održavaju svoje aparate čistim, posebno nakon konzumiranja slatkiša. Pratite kod svoje djece obrasce grickanja slatkiša, kako biste identifikovali okidače i trenutke pretjerane konzumacije. Zamijenite nezdrave grickalice zdravim opcijama i držite ih negdje gdje su lako dostupne.
Držite se struktuiranih vremena obroka i koristite manje porcije kako biste kontrolisali želju za gricaknjem. Ostanitanite hidrirani da biste razlikovali žeđ i glad i pronađite alternativne aktivnosti kako biste se borili protiv dosade ili stresa, a da ne posegnete za gricaklicama.
Razblažite sok vodom ili kupujte alternativne proizvode sa manje šećera. Takođe, svojoj deci bi trebalo da dajete pravo, svježe voće umjesto flaširanog soka. I nemojte dozvoliti svojoj bebi da ide na spavanje sa flašicom, jer mlijeko može ostati na zubima i uticati na njihov rast.

foto: Freepik


Sisanje palca

Sisanje palca može izazvati probleme kada stalni zubi vašeg djeteta izrastu, jer sila palca može gurnuti zube. Što je dijete starije, to je ova navika problematičnija.

Kako prekinuti ovu naviku: Identifikujte okidače koji pokreću ovu akciju, poput dosade, stresa ili anksioznosti. Ograničite pristup stvaranjem barijera poput rukavica ili flastera kako bi djeci sisanje palca bilo manje primamljivo.. Takođe možete ponuditi distrakciju, poput zajedničkog igranja.

Nekorišćenje zaštite u sportu

Najčešća i najočiglednija posljedica nepostavljanja zaštitne maske jeste povećani rizik od povreda zuba. Udari i sudari tokom bavljenja sportom mogu izazvati lomljenje, ispucale ili izbijene zube, kao i povrede usana, jezika i mekih tkiva unutar usta. Iako zaštitne maske prvenstveno štite zube i usta, takođe pomažu i da se smanji rizik od potresa mozga, pružajući ublažavanje tokom udara.

Kako prekinuti ovu naviku: Razgovarajte sa djetetom o tome šta može poći naopako ako ne nosi svoju zaštitnu masku.

Pirsing na usni ili jeziku

Pirsing na usni ili jeziku nosi značajne rizike po oralno zdravlje. On povećava rizik od infekcije zbog otvorene rane od pirsinga, što može dovesti do oralnih infekcija, bolesti desni, čak i sistemskih zdravstvenih roblema.

Razgovarajte sa djecom o posljedicama stavljanja pirsinga. Otok i bol su česti nakon pirsinga, što može uticati na govor, jelo i praksu oralne higijene. Sam nakit može oštetiti zube i desni, a redovan kontakt između njega i oralnih tkiva može povećati rizik od iritacije, alergija i upale u ustima. Pirsing na jeziku čak može izazvati promjene u obrascu govora.

Foto: kidsdentistree.com
Foto: kidsdentistree.com


Ne zaboravite da redovno posjećujete stomatologa

Trebalo bi da posjećujete stomatologa bar jednom na svakih šest meseci, ne samo kada postoji problem. Prvi put dovedite dijete kad bude jednu ili dvije godine staro, iako nema mnogo zuba. Rani pregledi se preporučuju ne samo radi prevencije i tretmana karijesa, već i u slučaju potrebe za ortodontskim tretmanom.

Budite strpljivi sa sobom i svojom djeom

Za prekidanje navike je potrebno vrijeme, tako da je strpljenje ključno. Ne budite previše strogi prema sebi ili članovima porodice ako s vremena na vrijeme pogriješite. Samo se ponovo fokusirajte na vaše ciljeve i nastavite da radite na boljim navikama. Sjetite se da od njih zavisi ne samo vaše oralno, već cjelokupno zdravlje. Vremenom će vam te navike postati nešto što radite prirodno, što će vam obezbjediti blistav i zdrav osmijeh.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -