NaslovnaZanimljivostiKako je Metju Peri izgubio zube zbog zavisnosti

Kako je Metju Peri izgubio zube zbog zavisnosti

- Advertisement -

Metju Peri, zvijezda kultne TV serije “Prijatelji” hrabro je podijelio svoju borbu sa zavisnošću u knjizi “Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar”. Otkrivanjem svoje bolesti zavisnosti Peri je želio da njegova priča bude od pomoći onima koji prolaze kroz slične izazove. Nedavno preminuli glumac je prvi put okusio alkohol sa 14 godina, a već sa 18 je počeo da pije svakodnevno.

Tokom snimanja “Prijatelja”, Peri se suzdržavao od alkohola i droga, ali je doživio krizu na seu. “Nisam bio u poziciji da prestanem i to je ono što je zavisnost“, objasnio je tokom intervjua za ABC News. Nakon što se povrijedio vozeći džet ski tokom snimanja “Fools Rush In”, postao je zavistan od vikodina, lijeka protiv bolova.

Nastavio je borbu sa alkoholom, svakodnevno konzumirajući ogromne količine votke. U svojoj knjizi, Peri je iskreno opisao različite načine na koje je zavisnost uticala na njegovo zdravlje. Glumac je recimo izgubio gornje zube pokušavajući da pojede komad tosta sa kikiriki maslacem. Zube je sakupio u vrećicu i otišao kod stomatologa, kojeg je čekalo dosta posla kako bi obnovio Perijev osmijeh.

Dentalna procedura uticala na Perijevu igru

U svojoj knjizi “Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar,” Metju Peri se prisjetio trenutka kada su mu svi gornji zubi ispali kad je zagrizao komad tosta. Osim toga, njegov stomatolog otkrio je značajnu štetu na preostalim zubima. Nijedan od Perijevih zuba nije se mogao spasiti, bilo da su bili prirodni ili vještački. Zbog oštećenja koje je uzrokovala njegova zavisnost od alkohola i vikodina, bilo je potrebno preduzeti višestruke bolne procedure, a jedna od njih dovršena je samo nekoliko dana prije što je glumac učestvovao u obnovi “Prijatelja” 2021.

“Stomatološka operacija samo je učinila da se osjećam kao da mi je u ustima vatra, a glas mi je zvučio drugačije,” kazao je u intervjuu sa Dajen Sojer 2022. Ipak, bio je posvećen na snimanju i sa nestrpljenjem iščekivao ponovno okupljanje sa kolegama iz “Prijatelja”. Međutim, Perijjevo otežano izgovaranje riječi bilo je očigledno.

Fanovi su izrazili zabrinutost za glumca na društvenim mrežama. Mada je to bilo prije objavljivanja njegove knjige, bili su svjesni Perijeve borbe sa zavisnošću, jer je slavni glumac dijelio informacije o tome u više navrata, uključujući i 2002. godinu dok su se još uvijek snimali “Prijatelji”.

Blizak susret sa smrću zbog zavisnosti

Prije nego što je tragično preminuo 28. oktobra ove godine, glumac je prošao kroz 14 operacija, a u jednom trenutku njegova porodica jednom je bila obaviještena da ima samo dva odsto šanse da preživi. Ovaj bliski susret sa smrću dogodio se 2018. Zbog zloupotrebe opioida, Peri je gotovo izgubio život kad je došlo do gastrointestinalne perforacije. Zbog ozbiljnosti situacije, medicinski tim koristio je ECMO (ekstrakorporalna membranska oksigenacija) uređaj. Ovaj uređaj mijenja srce i pluća pacijenta kako bi dostavljao kiseonik i krv cijelom tijelu.

Od pet pacijenata kojima je bio potreban ECMO uređaj te noći, on je bio jedini koji je preživio. Tokom hospitalizacije, Peri se suočio sa dodatnim komplikacijama, uključujući 14 dana provedenih u komi. Prošlo je pet mjeseci dok nije bio dovoljno dobro da bude otpušten iz bolnic.

Peri se suočio sa još jednom životnom prijetnjom dok je bio u centru za rehabilitaciju u Švajcarskoj. Njegovo srce prestalo je da kuca pet minuta nakon što mu je dat propofol u sklopu operacije. Srećom, jedan čovjek ga je održao u životu davajući mu vještačko disanje dok mu srce nije očelo da kuca svojim ritmom. Nakon ovog zastrašujućeg iskustva, Peri je u svojoj knjizi postavio jezivo pitanje: “Da nisam bio zvijezda ‘Prijatelja’, da li bi stao sa davanjem vještačkog disanja nakon tri minuta? Da li su ‘Prijatelji’ ponovo spasili moj život?”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -