NaslovnaZa pacijenteRješenje za potpunu bezubost: All on 4  implantati

Rješenje za potpunu bezubost: All on 4  implantati

- Advertisement -


Gubitak svih ili većeg broja zuba može ozbiljno uticati na kvalitet života. Ako tražite zamjene za nedostajuće zube, postoje različite opcije za razmatranje. Mnogi upoznati sa tradicionalnim protezama, ali one nisu jedina opcija. Pritom održavanje i nošenje proteza zna biti neprijatno, komplikovano za održavanje dosta je onih koji se nikad ne naviknu na njih. All on 4 dentalni implantati zato su revolucionarno rješenje za one koji su izgubili sve zube, pružajući potpuno novi set zuba.


Zašto bi trebalo da razmotrite zamjenu izgubljenih zuba?

Život bez zuba može imati niz negativnih uticaja na fizičko i mentalno zdravlje. Srećom, postoje različiti tretmani koji pružaju potpuno novi set zuba i vraćaju osmijeh na lice.

- Advertisement -

Zamjena zuba može olakšati život na sljedeće načine.

Prehrana: Nema potrebe više za tekućim dijetama ili pire obrocima. Čak i osnovni dizajni proteza omogućiće žvakanje čvršće hrane. Moderni tretmani poput All On 4 implantata omogućavaju da jedete bilo koju hranu nakon potpunog zacjeljivanja, bez obzira na potrebnu silu zagriza.

- Advertisement -

Samopouzdanje: Brojna naučna istraživanja potvrđuju da ozbiljni dentalni problemi, poput gubitka zuba, mogu imati dubok i razoran uticaj na mentalno zdravlje i samopouzdanje osobe. Zamjena izgubljenih zuba, bilo kojim tretmanom, dizajnirana je da izgleda kao pravi zub, poboljšavajući ne samo fizičko zdravlje i funkcionalnost, već i samopouzdanje pacijenta.

Bolje oralno zdravlje: Bez zuba za potporu, vilica i okolna tkiva se počinju razgrađivati. To može dovesti do oslabljene strukture kosti i ozbiljnih medicinskih komplikacija u budućnosti. Zamjena izgubljenih zuba ključna je za očuvanje oralnog zdravlja, posebno kada imate set zuba koji zahtijeva održavanje.

Šta raditi kada ostanete bez zuba?

Bez ikakvog tretmana: Najjednostavnija opcija je ne preduzimati nikakve korake. Tako biste izbjegli posjete stomatologu i poteškoće u navigaciji kroz moguće tretmane, ali ova opcija definitivno nije najbolja dugoročna opcija. Imaćete problema sa ishranom, a vjerovatno nećete ni dozvoljavati sebi da se od srca nasmijete pred drugima.

Mobilne proteze: Kada ljudi pomisle na lažne zube, često im padnu na pamet proteze koje se skidaju. Mada su one vrlo ekonomična opcija za zamjenu potpunog seta zuba, podložne su gubljenju i lakšem oštećenju. Tokom vremena, oblik i način na koji prianjaju proteze mogu se izmijeniti, uzrokujući tako nelagodu i smanjenu funkcionalnost.

Protetski radovi: Dentalni mostovi mogu zamijeniti više izgubljenih zuba. Ovo je manje invazivan postupak gdje se niz zamjenskih zuba pričvršćuje na najmanje dva preostala zuba koji služe kao potpora. Međutim, ova opcija zahtijeva da postoje zdravi zubi na pravim mjestima, a mostovi nisu vječni, već se moraju mijenjati na svakih pet do deset godina.

Dentalni implantati: Implantati su najmodernije, trajno rješenje za ozbiljne dentalne probleme i gubitak zuba. Oni se ugrađuju u kost vilice, a zamjenski zubi se trajno pričvršćuju. Implantati se mogu koristiti za zamjenu jednog ili više zuba. All on 4 implantati posebno su dizajnirani kako bi zamjenili cijeli seta zuba uz pomoć samo nekoliko implantata u svakoj čeljusti.

Prednosti All On 4 dentalnih implantata

All on 4 implantati predstavljaju idealnu opciju za one koji nemaju nijedan zub, budući da su dizajnirani da zamjene cijeli seta zuba. Ovi implantati nude niz dodatnih prednosti u poreženju sa tradicionalnim protezama i mostovima:

Minimalno invazivna hirurgija: S obzirom na da se cijeli most pričvršćuje na samo četiri implantata, kako i naziv sugeriše, hirurški zahvat je minimalno invazivan. Ova tehnika takođe podstiče brži oporavak.

Stalna stabilnost: Permanetno pričvršćeni zubi ne mogu se izgubiti ili lako oštetiti. Oni neće mijenjati oblik ili osjećaj prianjanja tokom vremena, pružajući trajnu stabilnost.

Veća izdržljivost: Implantati se mogu odmah opteretiti, omogućavajući pacijentima brzu upotrebu novih zuba odmah nakon postupka.

Trajna rješenja: All on 4 implantati su dizajnirani da budu trajni, pružajući doživotnu koristi nakon inicijalnog tretmana.

Dodatni aspekti koje bi trebalo uzeti u obzir

Prije nego što se odlučite za All on 4 implantate, važno je razumjeti postupak i potencijalne nedostatke.

Postupak ugradnje: Dentalni implantati zahtijevaju hirurški zahvat. Ako već nemate zube, nećete morati da vadite zube u pripremi za implantate. Hirurški postupak izvodi se pod opštom anestezijom, ograničavajući nelagodu na razdoblje oporavka. Mada je oralna hirugija generalno sigurna, postoje jedinstveni rizici povezani sa ovim tretmanom.

Oporavak: Upravljanje oporavkom je ključno za postizanje najboljih rezultata sa novim All on 4 implantatima. Neposredno nakon postupka, implantati još nisu povezani sa vilicom, a mjesta na kojima je izvođena operacija moraju zacijeliti. Ovo je razdoblje kada je rizik od komplikacija, poput infekcija i oštećenja implantata, najveći. Stomatolog će pacijentu pružiti detaljan plan nakon njege, uključujući promjene u ishrani neposredno nakon hirurškog zahvata.

Troškovi: Postoje određeni troškovi povezani s All on 4 implantatima. Budući da postupak uključuje hirurški zahvat, primjenjuju se troškovi povezani sa ozbiljnim medicinskim postupcima, poput troškova anestezije. Plan tretmana biće prilagođen pacijentu i može uključivati pripremne postupke poput presađivanja i regeneracije kostiju. Ovaj tretman je skuplji od proteza i mostova, ali ćete dobiti najkvalitetnije i doživotno rješenje.

Sveobuhvatno rješenje za bezubost

All on 4 dentalni implantati nude sveobuhvatno rješenje za one koji su izgubili sve zube, osiguravajući trajnu stabilnost, minimalno invazivan postupak i brz oporavak. Ovaj pristup uključuje četiri implantirana, jednodijelna potpuna luka za potporu protetskim rješenjima, po čemu je i dobio ime. U pitanju je hirurški i protetski postupak koji omogućava potpunu rehabilitaciju pacijentima bez zuba ili onima sa teško oštećenim zubima.

Prije nego što se odlučite na ovaj postupak, važno je razgovarati sa iskusnim stomatologom, razumjeti postupak, prednosti i nedostatke, te biti svjestan povezanih troškova. Jedno je sigurno – ovaj revolucionarni pristup može pružiti novi set zuba i poboljšati kvalitet života pacijenata koji pate od bezubosti.

Cijena ugradnje All on 4 implantata u našem regionu kreće se uglavnom u rasponu od hiljadu do sedam hiljada eura, zavisno od vrste implantata i komplikovanosti procedure.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -