NaslovnaSavjetiIspadanje zuba, karijes, upala desni: Istine i zablude o zubima u trudnoći

Ispadanje zuba, karijes, upala desni: Istine i zablude o zubima u trudnoći

- Advertisement -

Odmah na početku moramo da razjasnimo možda i najveći mit na temu trudnoće i zuba – zubi u trudnoći ne ispadaju zbog drugog stanja. Ono što je tačno jeste da može da se desi da dođe do pojačanog krvarenja desni i do gingivitisa. Zbog hormonskih promjena svakako da treba i više voditi računa o higijeni zuba, ali nije tačno da trudnice ne smiju da popravljaju zube i da po potrebi posjete stomatologa. Buduće majke mogu da rade i rutinske kontrole kod stomatologa, liječenje zuba, popravku, profesionalno čišćenje.

 Jedna od sličnih zabluda je i da beba vuče kalcijum pa da to utiče na kvalitet zuba majke.

Kako mučnine utiču na zube?

Trudnice se u prvom trimestru često susrijeću sa mučninama koje mogu da utiču na povećanje kiselosti u ustima pa se tako za zube stvara nepovoljna sredina koja je podložna karijesu. Zbog toga, savjetuje se da se sa pranjem zuba sačeka oko 30 minuta nakon povraćanja da se ne bi oštetila zubna gleđ koja je u tom trenutku mekša upravo zbog dejstva kiseline.

Problem sa gingivitisom

Ono što jeste česta pojava u trudnoći je upala desni. To se zove gingivitis i ako se ne liječi može dovesti do ozbiljnih problema kao što je paradentoza. Paradentoza je ozbiljan oblik upale desni koja dovodi i do gubitka zuba. S obzirom na promjene koje se javljaju u drugom stanju, preporučuje se pojačana higijena i upravo posjete stomatologu.

Bolovi u zubima tokom trudnoće nijesu rijetka pojava i nastaju usljed hormonskih promjena. Ipak, ovo stanje ne biste trebali ignorisati već posjetiti svog stomatologa.

Znate li da zubi mogu da se pomjere u trudnoći?

Mnoge trudnice žalile su na takozvano pomjeranje zuba da bi kasnije to bilo i potvrđeno snimkom. Šta to znači? Ligamenti i kosti u ustima mogu se privremeno olabaviti tokom trudnoće. To ne znači da ćete ostati bez zuba, ali bi trebalo snimiti vilicu i pratiti kretanje jer se dešava upravo da se neprimjetno pomjeraju i zubi.

Bilo da je osoba u drugom stanju ili ne, svakako se savjetuje posjeta stomatologu na šest mjeseci pa tako često stručnjaci preporučuju da buduće majke na vrijeme obave ovaj pregled kako bi bile upućene u svoje zubno stanje i pratile bilo kakve potencijalne promjene.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -