NaslovnaObavještenjaInlej, onlej - šta bi to bilo?

Inlej, onlej – šta bi to bilo?

- Advertisement -

Inlej (inlay) i onlej (onlay) su zapravo plombe, ali livene – obično se misli na keramičke ili metal-keramičke. Danas se inlej smatra daleko najkvalitetnijom vrstom ispuna. Nekad su se radili i u zlatu, a danas je pretežno u pitanju bezmetalna keramika, pa će o tome i biti riječi.

U načelu, inlej se radi kao protetika, napravi se odgovarajuća preparacija na zubu, koja se radi drugačije i ima drugačiji oblik i dimenzije nego kao kad se inače stavlja plomba, uzme se otisak, u zubotehničkoj laboratoriji se izlije ispun, i cementira na zub.

Estetski, inlej može biti do te mjere savršen da i stomatolozi imaju problem da ga vide. Dakle, estetski savršen, trajan, solidan ispun.

Normalno, kao i sve ostalo, ima svoje mane:
*relativno mnogo se skida od zuba, većina materijala od kojih se radi inlej je vrlo solidna, ali krta i ne može se uraditi baš jako tanko (da ne puca);
*za izradu je zahtjevan: od stomatologa traži određeno iskustvo, dosta znanja i sigurnu ruku i oko, a od tehnike još i više
*cijena je okvirno kao jedne krune (navlake),

*skinuti inlej je šta da vam kažem… Ja sam skidala do sada različite – sa zlatnim, onim od prije 40 godina nije problem, zlato je relativno meko i može da se prođe po ivici. No, keramički je druga priča, te se često dosta skida od zuba, a već je dosta “brušen” za samu preparaciju inleja. To je još jedan razlog zašto je inlej potrebno jako dobro napraviti u startu, i jako dobro razmotriti ZA i PROTIV.

*kao i mnoge druge keramičke nadoknade, ovaj ispun tokom vremena može da abradira odgovarajuće zube u suprotnoj vilici; zavisi od koje vrste keramike je rađen, kojeg stepena tvdroće.

Onlej je isto to, samo na većoj površini, prekriva zub, odatle i ime na ovim slikama je, u stvari, prije onlej nego inlej – prije i poslije:

“Urbana legenda” među stomatolozima kaže da inlej daleko najduže traje od svih ispuna, ali ozbiljna nauka kaže da za ovakvu tvrdnju ne postoji dovoljno podataka, dakle – ni “da”, ni “ne”. Takođe, istraživanja kažu da ne postoji pažnje vrijedna razlika između različitih materijala za inlej, u određenom rangu kvaliteta i cijene.

Postoje i savremeni CAD-CAM sistemi, gdje se u okviru jedne posjete sve obavi; u odgovarajućem programu se sve odradi i inlay cementira. Dakle, ako želite nešto zaista kvalitetno, estetski gotovo savršeno, ako imate solidne zube i dobre navike u pogledu oralnog zdravlja, odlučite se za inlej.

Izvor: ordinacija Respecta

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -