Evo zašto morate kod stomatologa čim osjetite bol u zubu

  Kada osjetimo bol u zubu ili reakciju prilikom konzumacije hrane i pića, odmah pomislimo da imamo karijes. Međutim, zub može boljeti iz drugih „težih“ razloga zbog kojih ne smijete odlagati odlazak stomatologu.
  Imate infekciju desni
  Razne bakterije mogu izazvati upalu zubnog mesa koja je poprilično bolna, pogotovo ako se u međuvremenu stvore fistule – gnojni „džepići“ oko zuba. Stomatolog će vam očistiti te džepove i propisati antibiotik koji će zaliječiti infekciju.
  Patite od noćnog bruksizma

  To je naziv za nesvjesno škrgutanje, škripanje ili stiskanje zubima koje je često uzrokovano stresom. Ova pojava može izazvati oštećenje zuba i bol, pogotovo ako je svakodnevna. Stomatolog će vam u tom slučaju preporučiti posebnu plastičnu navlaku koja sprječava trošenje zubnih plaka.
  Imate infekciju sinusa
  Tokom sezone gripa ili sezone alergija, može vas pogoditi infekcija sinusa. Korijen određenog zuba ponekad se može nalaziti u blizini sinusa pa pritisak na sinuse odnosno bol u njima osjećamo i kao bol u zubima. Umjesto stomatologa u tom slučaju liječiće vas vaš doktor uz pomoć lijekova za smanjivanje otoka sluznice ili antibiotika ako je infekcija ozbiljnija. Svaka bol u zubima jedan od znakova da morate kod stomatologa, a on će vas uputiti na dalje pretrage kada shvati da nemate problem stomatološke prirode.

  Prejako četkate zube
  Zbog ove navike dolazi do povlačenja i oštećenja zubnog mesa. Korijen zuba tada postaje izloženiji hrani, ostalim nadražajima i bakterijama, a samim time i osjetljiviji pa možete osjetiti bol kada pijete hladna pića ili jedete određenu hranu. Stoga zaboravite na agresivno četkanje, pogotovo ako koristite jako tvrde četkice. Ono što je važno, četkicu za zube bi trebali čistiti svaki dan.
  Imate napuknuti zub
  Zub može puknuti zbog mnogo razloga, usljed druge povrede, kada zagrizete nešto tvrdo i u mnogih drugim situacijama. U tom slučaju možete osjetiti bol prilikom žvakanja ili konzumiranja hladne ili tople tečnosti. Iako je reakcija vrlo slična onoj kod pojave karijesa, ipak se radi o jednostavnijem problemu i zub samo treba pravilno zatvoriti kako se pukotina ne bi proširila.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.