Naslovna Savjeti Evo zašto morate kod stomatologa čim osjetite bol u zubu

Evo zašto morate kod stomatologa čim osjetite bol u zubu

Kada osjetimo bol u zubu ili reakciju prilikom konzumacije hrane i pića, odmah pomislimo da imamo karijes. Međutim, zub može boljeti iz drugih „težih“ razloga zbog kojih ne smijete odlagati odlazak stomatologu.
Imate infekciju desni
Razne bakterije mogu izazvati upalu zubnog mesa koja je poprilično bolna, pogotovo ako se u međuvremenu stvore fistule – gnojni „džepići“ oko zuba. Stomatolog će vam očistiti te džepove i propisati antibiotik koji će zaliječiti infekciju.
Patite od noćnog bruksizma

To je naziv za nesvjesno škrgutanje, škripanje ili stiskanje zubima koje je često uzrokovano stresom. Ova pojava može izazvati oštećenje zuba i bol, pogotovo ako je svakodnevna. Stomatolog će vam u tom slučaju preporučiti posebnu plastičnu navlaku koja sprječava trošenje zubnih plaka.
Imate infekciju sinusa
Tokom sezone gripa ili sezone alergija, može vas pogoditi infekcija sinusa. Korijen određenog zuba ponekad se može nalaziti u blizini sinusa pa pritisak na sinuse odnosno bol u njima osjećamo i kao bol u zubima. Umjesto stomatologa u tom slučaju liječiće vas vaš doktor uz pomoć lijekova za smanjivanje otoka sluznice ili antibiotika ako je infekcija ozbiljnija. Svaka bol u zubima jedan od znakova da morate kod stomatologa, a on će vas uputiti na dalje pretrage kada shvati da nemate problem stomatološke prirode.

Prejako četkate zube
Zbog ove navike dolazi do povlačenja i oštećenja zubnog mesa. Korijen zuba tada postaje izloženiji hrani, ostalim nadražajima i bakterijama, a samim time i osjetljiviji pa možete osjetiti bol kada pijete hladna pića ili jedete određenu hranu. Stoga zaboravite na agresivno četkanje, pogotovo ako koristite jako tvrde četkice. Ono što je važno, četkicu za zube bi trebali čistiti svaki dan.
Imate napuknuti zub
Zub može puknuti zbog mnogo razloga, usljed druge povrede, kada zagrizete nešto tvrdo i u mnogih drugim situacijama. U tom slučaju možete osjetiti bol prilikom žvakanja ili konzumiranja hladne ili tople tečnosti. Iako je reakcija vrlo slična onoj kod pojave karijesa, ipak se radi o jednostavnijem problemu i zub samo treba pravilno zatvoriti kako se pukotina ne bi proširila.

- Advertisment -

POPULARNO

Zašto stomatološke ordinacije moraju imati društvene mreže – vodič za digitalni marketing

Bez obzira kojim se poslom odnosno biznisom bavite, ulaganje u marketing, posebno digitalni je neophodan. Nije dovoljno imati samo kvalitetan „proizvod“, jer...

Biodentaplast vizili – estetika i funkcionalnost

Savremeni način života se odražava na sve aspekte ljudske ličnosti. Ubrzan tempo, stres na radnom mjestu i ekonomski momenat diktiraju životne navike...

Doktori iz ordinacije “Simić Dent” odgovaraju na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovorali su doktori iz ordinacije „Simić Dent“ iz Banjaluke.Par mjeseci nosim mobilni ortodontski aparat i...

Evo kako sačuvati zube i zadržati savršen osmijeh

Lijep osmijeh i zdravi zubi najbolji su ukras na licu svake osobe. Međutim, osim estetskih benefita, zdravlje zuba je direktno ili indirektno...
- Advertisment -