NaslovnaObavještenjaAfte u ustima - šta predstavljaju i gdje se javljaju najčešće?

Afte u ustima – šta predstavljaju i gdje se javljaju najčešće?

- Advertisement -

Skoro svako od nas se nekada u životu susreo sa pojavom afti. Afte su male, bjeličaste okruglaste lezije (oštećenja) na sluzokoži usne duplje. Mogu se javiti na raznim mjestima – na usnama, jeziku, desnima, nepcima, unutrašnjem dijelu obraza, podu usne duplje.

Uzrok nastanka afti
Ne postoji tačno određeni razlog nastanka afti, ali se smatra da češće nastaju kod žena nego kod muškaraca. Kada nam padne imunitet, kada imamo nedostatak vitamina iz kompleksa vitamina B, kada smo kontinuirano izloženi emocionalnom stresu, afte su veoma česta pojava. Takođe, preosjetljivost na određenu hranu može biti uzrok njihovog nastanka. Mehaničke povrede prilikom pranja zuba, kao i bakterijske i virusne infekcije su njihov čest uzročnik.

Da li su afte opasne?
Za ljude je veoma važno da znaju da one nisu zarazne i da su potpuno benigne tvorevine. Ipak, dešava se da afte budu simptom nekih drugih dešavanja u organizmu kao što su autoimune bolesti, Behčetov sindrom, celijakija, dijabetes. U slučaju da često imate problem sa njima, uvijek je dobro posjetiti stomatologa radi otklanjanja eventualnih nedoumica.

Koje vrste afti postoje?
Postoje tri vrste afti:
*Velike – aphtae major
Velike afte nisu tako česta pojava. Izazivaju malo intenzivnije simptome od malih afti, prvenstveno zbog svoje veličine koja prelazi 1cm u obimu, najčešće do 5cm. Prodiru dublje u tkivo, pa im je potrebno i duže da zarastu prirodnim putem. Nekada čak i do šest nedelja

*Male – aphtae minor
Male afte su najčešće od svih afti. Male su, dimenzija do 1cm, okruglaste beličaste lezije, okružene crvenim haloom. Jako su bolne na dodir, na kontakt sa začinjenom hranom. Najčešće same od sebe nestaju nakon 7-10 dana. Potrebno je samo strpljenje.
*Hereptiformne afte
Ova vrsta afti pojavljuje se udruženo. 10-100 manjih oštećenja javljaju se na određenim delovima sluzokože usne duplje i vrlo često se spajaju u jednu veću, koja liči na čir.

Da li su afte isto što i fistule u ustima?
Fistule su lezije nalik bubuljicama na sluzokoži iznad zuba koji je uzročnik. Nastaju kao posljedica infekcije kanala korena zuba hronične prirode. Afte nisu isto što i fistule u ustima. Afte nestaju nakon 7-10 dana i ne ostavljaju posljedice. Nakon nestanka fistule često ostaje fibrozno tkivo kao znak da se tu nekad nalazila fistula. U slučaju fistula treba endodontski tretirati zub uzročnik. Tek nakon toga fistula potpuno nestaje i ne vraća se.

Kako se liječe afte?
Male afte najčešće prolaze same, bez terapije, nakon 7-10 dana. Nakon nestanka, ne ostavljaju nikakav trag.
Prirodni način liječenja
Najbolji prirodni lijek za afte u ustima je poboljšanje imuniteta. Zatim se pristupa uklanjanju bola i ubrzavanju zarastanja lezije.

Propolis – rastvor propolisa se koristi mućkanjem par puta dnevno po pola minuta. Odličan je za pojačavanje imuniteta i ubrzavanje zarastanja ranice.
Vitamin C – pomaže u obnavljanju sluzokože, kao i u podizanju imuniteta.
Prirodni čajevi od kamilice, žalfije i hajdučke trave dobra su sredstva za ublažavanje bolova. Treba ih koristiti nekoliko puta dnevno, ispiranjem usta. Takođe, neophodno je iz ishrane isključiti svu hranu koja je kisela, ljuta ili gorka, previše slana.

Ako je osoba pušač, cigarete ne treba koristiti barem određeno vrijeme, do nestanka lezije. Isto važi i za žestoka alkoholna pića koja iritiraju oralnu sluzokožu. Pojačana oralna higijena ultra soft četkicama i pastama za zube je vazna stavka u lečenju afti prirodnim putem. Što češće treba koristiti i čistač jezika čime se uklanjaju bakterije i gljivice koje se nastanjuju na njegovoj površini.

Koliko afte dugo traju?
Nažalost, bez obzira na metod prirodnog liječenja, afte u ustima traju od 7-14 dana, prije svega u zavisnosti od njihove veličine. Što se pacijent više pridržava savjeta stomatologa kako da ubrza zarastanje ranice, to će izlječenje nastupiti ranije.

Da li je moguća popravka zuba dok traju afte?
Ako pacijent osjeća bolove u zubu koji su jaki i akutni, popravka zuba za vreme trajanja afti je ne samo moguća, već i neophodna. Pacijent će možda osjećati nelagodnost i bol na mjestu afte zbog potrebe da jače otvori usta, posebno ako su afte na mjestima u blizini zuba koji boli. Svakako, potrebno je jednokratno otkloniti bol, a zatim sačekati da afta zaraste i nestane, pa nastaviti sa započetom terapijom.

Da li je moguća ugradnja implanta dok traju afte?
Ugradnja implanta je moguća za vrijeme trajanja afti. Posebno ako su u pitanju male lezije koje brzo nestaju. Ako su u pitanju veće afte, koje su pritom i jako bolne, intervencija se moze odložiti za nedelju do dvije, dok rana ne zaraste, a pacijent bude potpuno spreman za hiruršku intervenciju.

Liječenje afti laserom
Liječenje afti laserskim putem je u današnje vrijeme vrlo uspješan tretman.

Izvor: ordinacija Pavlović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -