fbpx
NaslovnaSavjetiPravilno održavanje i higijena keramičkih krunica i mostova

Pravilno održavanje i higijena keramičkih krunica i mostova

- Advertisement -

O dentalnoj higijeni i njenoj važnosti već smo govorili puno puta, ali nekako smo zapostavili dentalnu higijenu kod onih koji su iz zdravstvenih i/ili esteskih razloga ugradili keramičke krunice ili most.

Sve u svemu, i krunice i implantati mogu se lako “pokvariti” iako su drugačijeg materijala od prirodnih zubi. A kada se pokvare, mogu nastati veliki problemi – od upale zubnog mesa do mnogih drugih bolesti usne šupljine.

Foto: freepik.com

Za sve koji se pitate kako održavati protetske nadoknade, treba li ih četkati kao i zube ili s njima treba biti mnogo nježniji i posvetiti im veću pažnju, ovaj blog je kao stvoreni za vas jer odgovaramo na sva vaša pitanja. No za početak, idemo objasniti što su tačno keramičke krunice i implantati.

Zubni implantati, krunice i mostovi: šta je šta?
Zubni implantati su najjednostavnije rečeno, umjetne nadokande zuba. To su mali vijci koji se ugrađuju u kost gornje i donje vilice i služe kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Na ovim umjetnim titanijumskim korijenima mogu se izraditi fiksne nadokade poput krunica i mostova te razna mobilna rješenja kao što su različite vrste proteza.

Proteze nisu najidealnija rješenja, no u slučaju ako vilica nije dovoljno jaka za više implantata, proteza vam je jedina opcija do savršenog osmijeha. Što se tiče krunica i mostova, krunice se izrađuju kada nedostaje jedan zub, a kod nedostatka većeg broja zuba rade se mostovi. Mostovi ne mogu stajati zasebno jer je za njihovo držanje potreban temelj, pa se postavljaju ili na prirodne zube ili na ugrađene implantate. I to bi ukratko bilo to.

Koliki je vijek trajanja zubnog mosta i krunica?
Vijek trajanja mostova i krunica veoma je teško odrediti jer to zavisi o samoj kvaliteti izrade mosta, materijalima korišćenima za izradu te o životnim navikama pacijenata i održavanju oralne higijene. Međutim, uopšteno govoreći, zubni mostovi i krunice imaju vijek trajanja od 10 do 15 godina, a to opet zavisi o svakom pacijentu posebno. Kako bi vijek trajanja bio što duži, bitno je svakodnevno brinuti o oralnoj higijeni.

Period privikavanja na keramičke krunice i mostove
Oralna higijena je sama po sebi važna, a pogotovo za one koji imaju ove fiksne dodatke. Dakle, oni koji imaju most ili krunicu moraju posvetiti veću pažnju higijeni usta od onih osoba sa zdravim zubima. Naravno, o održavanju keramičkih krunica i mostova mora vas uputiti vaš stomatolog jer, kako smo i prije rekli, o samoj higijeni ovisi i njihova dugotrajnost.

Pravilno održavanje krunica ili mostova započinje tako da neposredno nakon umetanja krunice ili mosta ne smijete ništa jesti sljedećih dva sata. Nakon toga, sve što smijete jesti taj dan je mekša hrana, što znači kašice i Smoothieji jer bi u protivnom kruta hrana mogla oštetiti fiksne dodatke. Moguće je da ćete na samom početku osjetiti blagu osjetljivost na toplu ili hladnu hranu, ali budite bez brige jer će ona postupno nestajati tokom nekoliko nedelja.

Kako održavati keramičke krunice i mostove?
Ponekad pacijenti misle da su nakon izrade krunica ili mosta njihovi zubi trajno zaštićeni i da se više nikada neće pokvariti. Ovakvo mišljenje je potpuno pogrešno jer su zubi ispod navlaka i dalje podložni karijesu, a budući da ih je teže četkati, potrebna im je i intenzivnija higijena.

Zato temeljno četkajte sva najosjetljivija područja, tj. spojeve krunica i prostore između zuba. Što se tiče sredstava kojima treba vršiti oralnu higijenu, ovdje nema ničeg novog. Dovoljna vam je četkica, pasta za zube, zubni konac, vodica za usta, a dobro će doći i interdentalna četkica – četkica za čišćenje međuzubnih prostora.

Postoji li neka određena tehnika pranja krunica i mostova?
Za dugotrajnost krunica i mostova najvažnija je temeljita i redovita higijena. Ako nećete redovno četkati ove dodatke, naslage od hrane i pića pune bakterija će se zalijepiti za njih pa će vrlo brzo doći do upale okolnog mesa i zuba koji drže most. Iako vam se na prvi pogled čini kako se vještački materijal ne može pokvariti, razmislite ponovno jer se oni za razliku od prirodnih zuba ne mogu samostalno očistiti.

Implantatima morate posvetiti više pažnje
Evo nekoliko savjeta za održavanje higijene krunica i mostova:
*Nabavite zubni konac i upotrebljavajte ga svaki dan. Dobro očistite područje ispod mosta kako okolno zubno meso ne bi razvilo upalu.
*Prije spavanja svaku veče isperite usta vodicom za usta. Barem pola sata poslije toga nemojte ništa jesti niti piti.
*Nakon svakog obroka koristite interdentalnu četkicu.
*Kružnim i laganim pokretima četkicom masirajte desni jer nema potrebe da trljate keramiku.
*Perite zube dva puta dnevno i otiđite na stomatološki pregled barem dva puta godišnje.

Šta se može dogoditi nepravilnom higijenom i neodržavanjem krunica i mostova?
U slučaju da se nećete dovoljno brinuti o krunici ili mostu, neposredno ispod ruba krunice će se vrlo lako stvoriti karijes koji će uzrokovati upalu pulpe zuba (pulpitis). Da bi se pulpitis izliječio, potrebno je izbrusiti dio nadoknada kako bi se uopšte moglo pristupiti pulpnom prostoru.

Nažalost, ovakav postupak oštećuje nadoknadu i smanjuje njegovu ulogu. Uz karijes, nakupljanje plaka oko ruba krunice uzrokuje gingivitis i parodontozu koje je isto tako teško liječiti zbog same nadoknade. Ako se parodontoza proširi, zubi nosači se počnu klimati i postaju nestabilna podrška mostu.

Foto: freepik.com

Liječenje pokvarenog zuba ispod mosta ili upaljenog zubnog mesa
Zub ispod krunice neće se pokvariti u smislu da nastane karijes već se može upaliti. U slučaju da dođe do upale, jedna od mogućnosti je skinuti most ili dio mosta i započeti s liječenjem zuba, a druga mogućnost je bušiti krunicu na mostu gdje je vidljiva upala i krenuti s liječenjem. U slučaju da dođe do upale zubnog mesa, vrlo je važno posjetiti stomatologa kako bi se što prije otkrio i uklonio uzrok.

Redovnim stomatološkim pregledom čuvajte svoje zube
Na redovnim polugodišnjim pregledima mogu se primijetiti problemi u svojim ranim fazama kad ih je lako riješiti. Najčešća je greška prekasno doći na kontrolu kad ne preostaje ništa drugo nego ponoviti cijeli postupak.

Zato ako primijetite:
*osjećaj klimanja mosta ili odvajanja od zuba,
*lom materijala,
*jaku osjetljivost na slatko ili toplo,
*neugodan miris ili okus na mjestu mosta,
*osjetljivost zuba na pritisak ili natečenost
odmah se javite stomatologu.

Izvor: Poliklinika Galeković

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -