NaslovnaZanimljivostiObavljena autotransplantacija zuba na Univerzitetu Sjeverna Karolina

Obavljena autotransplantacija zuba na Univerzitetu Sjeverna Karolina

- Advertisement -

Istraživači sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini (UNC) Stomatološka škola Adams, uspješno su iskoristili “bacanje” zuba kao što su treći kutnjaci kako bi zamijenili izgubljene stalne zube u pedijatrijskom slučaju.
-Autotransplantacija zuba je uzimanje zub sa mjesta gdje vam možda nije potreban i premešta ga na drugo mjesto gdje bi se moglo bolje koristiti – rekla je Džesika Li, profesor odeljenja za pedijatrijsku stomatologiju.
-Gubitak zuba kroz traumu je razoran za djecu, ne samo zbog fizičkog izgleda, već i psihološki – rekla je Li.
Dok su zubni implantati česti, oni mogu dovesti do upale jer se ne mogu kretati. Ali autotransplantacija se već godinama praktikuje u Evropi i ima stopu uspješnosti od 90%, kaže Soni Long, DDS, pedijatrijski stomatolog i ortodont.

Stomatolozi na UNC-u su prvi put saznali za autotransplantaciju preko Pavela Plakviča, dr DDS-a, poljskog oralnog hirurga koji je došao u UNC sa svojom kolegicom Evom Čohrovskom, da predaje jednodnevni nastavni kurs o proceduri i načinu rada.
Long, koji radi sa Džesikom Li, pročitao je članak o devojci koja je pala sa konja i izgubila dva prednja zuba. Ljekari koji su je liječili presadili su jedan zub iz donjeg dela usta i stavili ga na mjesto jednog od prednjih zuba i riješili problem. Kada su dvije devojčice kojima je potrebna oralna hirurgija došle u UNC, Long je poslao spiskove devojaka Plakviču i Čohrovskoj u Poljskoj i pitao da li su dobri kandidat za autotransplantaciju. Složili su se da jesu.
-Imamo video snimak tog dana kada je Plakvič vodio jednog od naših hirurga kroz tu proceduru i to je bilo prilično značajno – rekla je Li.
Devet mjeseci nakon zahvata, pacijentu je dobro, a Li se nada da će tehnika u budućnosti imati više koristi za djecu. Zamišlja UNC da postane glavni centar za dentalnu autotransplantaciju u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -