NaslovnaEdukacijaPredavanje: Primjena lasera u svakodnevnoj stomatologiji

Predavanje: Primjena lasera u svakodnevnoj stomatologiji

- Advertisement -

Predavač: Doc.dr.sc. Dragana Gabrić, dr.med.dent., Docent, Zavod za oralnu hirurgiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala na radu Dentalnog lasera 2010. godine. Učestvuje u obavljanju poslijediplomske nastave i kurseva trajne edukacije doktora dentalne medicine. Objavila je više naučnih, stručnih radova iz područja dentalne medicine i medicinske genetike u domaćim i stranim časopisima.

Pozvana predavanja održala je na više međunarodnih skupova i univerzitetima  (Kina, Hong Kong, Njemačka, Francuska, Španija, Mađarska, Ukrajina, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska,Gruzija ). Članica je uredništva časopica Journal of Lasers, Optics and Photonics. Recenzent je u časopisima Journal of Periodontology, Journal of Cranio-Maxillary Diseases, Acta Stomatologica Croatica, Microscopy and Microanalysis, Journal of Lasers, Optics and Photonics. Na IDS-u prosle godine, Cologne, Njemačka, 20.3.2015 je imala predavanje – Diode lasers in soft tissue oral surgery,.

Organizatori kursa HAGER WERKEN (Germany) i Dental Grupa Montenegro.

U prelijepom ambijentu Eco resorta PLAVNICA, u subotu, 10. Septembra 2016. Vas pozivamo na predavanje u sali objekta PLAVNICE , a kasnije druzenje i visesatno krstarenje restoran-brodom Plavnica po Skadarskom jezeru, uz organizovan rucak na brodu i zivu muziku. Poslije Gruzije kada je isti kurs organizovan u 4četvrtom mjesecu, sada je na redu Crna Gora!

Dentalni laseri u svakodnevnoj stomatologiji

Korišćenje laserskih uređaja u stomatologiji započinje u osamdesetim godinama, nakon čega vrlo brzo postaju višestruko upotrebljavani u gotovo svim granama stomatologij, a interes i oduševljenje laserskom tehnologijom se nije promijenilo zbog velikog spektra mogućnosti njene primjene. Diodni laser je, zbog izrazito širokog kliničkog spektra primjene i najkorišteniji tip laserskog uređaja u stomatologiji. Diodni laser nudi zanimljivo, ali ne i neograničeno područje primjene u modernoj stomatologiji, uključujući dentalnu implantologiju, parodontologiju, endodonciju i lasersku mekotkivnu hirurgiju.

Gotovo da nema grane stomatologije u kojoj se danas laser ne koristi, počev od popravki zuba, estetike, protetike, ortodoncije pa sve do hirurgije.

Ovaj kurs smo zamislili kao prezentaciju mogucnosti HF laser-a od HagerWerken-a u 2 cjeline.

– Prva cijelina  – Kurs A , pokriva teorijski i prakticni rad (na zivotinjskom mesu),krstarerenje brodom ,Plavnica, po Skadarskom jezeru, organizovan rucak na brodu , druzenje uz zivu muziku…

Dentalni laseri nisu više budućnost. Oni sada predstavljaju  realnost i standard u danasnjoj dentalnoj medicini. Razlog u sporom prihvatanju i  prepoznavanju svih njihovih kliničkih potencijala vjerovatno su posledica prije svega nedovoljne  edukacije, a potom  i relativno visoke cijene uređaja i opreme.

Na početku svaki rad sa dentalnim laserima započinje teorijskom pripremom. To  obuhvata jednostavan i razumljiv pregled fizike lasera, osobina lasera, vrsta dentalnih lasera i njihove kliničke primjene po disciplinama u dentalnoj medicini. Discipline dentalne medicine gdje koristimo dentalne lasere obuhvataju dijagnostiku, restaurativnu medicinu, endodonciju, parodontologiju, pedodonciju i ortodonciju, oralnu medicinu i hirurgiju, implantologiju, kao i dentalnu kozmetiku i estetiku, s interdisciplinarnim osvrtom na mogućnosti primene lasera u dentalnoj protetici. Prikazom slučaja i otvorenom kritičkom diskusijom, doktori dentalne medicine saznaće sve prednosti korišćenja različitih vrsta dentalnih lasera, ali i jasne smernice za siguran klinički rad, podjednako za pacijenta i terapeuta.
Praktični dio edukacije obuhvata upoznavanje s uređajem, njegovim kliničkim postavkama i mogućnostima, prikaz osobenosti u načinu rada, i praktični rad polaznika. Praktični rad se izvodi na zivotinjskom mesu, voću, povrću,
Ukupno vrijeme osnovne obuke za rad na dentalnom laseru traje oko četiri sata.

Uvedimo svetlost dentalnih lasera u ordinacije dentalne medicine i uživajmo u svakodnevnom kliničkom radu!

Po završetku teorijskog dijela prezentacije HF lasera sa praktincim radom se selimo na  restoran – brod, Plavnica, gdje je planirano višesatno krstarenje, po Skadarkom jezeru,  kao i bogat ručak na brodu. Za dobru atmosferu će se pobrinuti i živa muzika na brodu. Cijena ovog paketa – Kurs A  je 79 eura.

Druga cijelina – Kurs B, podrazumjeva uračunat Kurs A + krstarenje + popodnevni praktičan rad na pacijentu sa Live Workom u stomatoloskoj ordinaciji, Perunovic, u Podgorici.

Korištćenje laserskih uređaja u stomatologiji započinje u osamdesetim godinama, nakon čega vrlo brzo postaju višestruko upotrebljavani u gotovo svim granama stomatologije. Do danas se interes i oduševljenje laserskom tehnologijom nije promijenilo zbog velikog spektra mogućnosti njene primjene. Diodni laser je, zbog izrazito širokog kliničkog spektra primjene, danas najkorišteniji tip laserskog uređaja u stomatologiji. Diodni laser nudi zanimljivo, ali ne i neograničeno područje primjene u modernoj stomatologiji, uključujući dentalnu implantologiju, parodontologiju, endodonciju i lasersku mekotkivnu hirurgiju.

LLLT (Low Level Laser Therapy) ili terapeutski laser je uređaj koji primjenom crvenog ili svjetla približnog spektru infra-crvenog zračenja netermički utiče na zarastanje mekog tkiva, istovremeno redukujući upalu i smanjujući akutnu i hroničnu bol. LLLT se upotrebljava u svrhu poboljšavanja i ubrzavanja reparacije tkiva. Učinak terapeutskog lasera je fotohemijski (poput fotosinteze kod biljaka). U slučaju primjene ispravnog inteziteta zraka i terapijskog vremena, LLLT redukuje oksidativni stres i povećava ATP, što dovodi do poboljšanog metabolizma celije i redukcije upale te se primjenjuje u nekoliko stomatoloških grana.

Antimikrobna fotodinamska terapija (aPDT) je tehnika netermičke svjetlom indukovane inaktivacije ćelija, mikroorganizama ili molekula, uz uslov postojanja određene fotoaktivne materije. Fotoaktivna materija je najčešće rastvor toluidinskog modrila, metilenskog modrila i slično. Unutar obojanih ćelija dolazi do aktivacije molekula kiseonika iradijacijom tačno određenog svjetla koja dovodi do toksičnog efekta ili uništavanja prethodno markiranih ćelija.

Naglasak će biti stavljen na LaserHF, instrument koji predstavlja nevjerojatni spoj visoke frekvencije, diodnog lasera i terapeutskog lasera. Tehnologija visoke frekvencije (HF) se postupno razvijala tokom sedamdesetih godina, s značajnim napretkom spram klasične elektrokirurške tehnike. Visoka frekvencija kao tehnologija je nespektakularna, ali široko prihvaćena i primijenjivana u području kirurških grana stomatologije te predstavlja idealnu dopunu laseru u hirurgiji mekih tkiva usne šupljine. Kurs B – odrzace se u stomatoloskoj ordinaciji, Perunovic, u Podgorici, Bulevar Džordža Vašingtona 3/13 /zgrada Normal-a kod Hrama/. Praktican rad na pacijentima, uz Live prenos na ekranu.

Učenici mogu dovesti svog pacijenta i na njemu odraditi intervenciju laserom uz pomoc predavača. Ostali učesnsici će pratiti preko ekrana u orinaciji Live rad sa laserom. Rad na pacijentu: inicijalni karijes, terapija afti, frenektomije, dezinfekciju kanala zubnog korijena, ekcizija fibroma i drugih benignih tumefakcija, oblikovanje hipertronicne gingive, dezinfekcija i čišćenje gingivalnih džepova kod parodontoze. U implantologiji: uklanjanje mekih tkiva , npr. kod periimplantitisa, zarastanje rana, oslobađanje od bolova i desenzibilizacija pomoću terapije mekim laserom (LLLT). – -Cijena Kursa B ( koji ukljucuje Kurs A i krstarenje ) je 250 eura..

Maksimalan broj učesnika je ogranicen na 15.

Važno: Mole se svi zainteresovani da se na vrijeme prijave na kurs A ili B.

kursevi

Na kraju je dodjela diplome-sertifikata Hager Werkena za sve ucčesnike


diploma

O čemu ćemo još pričati :

  • Šta je laser?
  • Kako radi?
  • Kako pomaže našim pacijentima?
  • Koji je očekivani rok povrata investicije?
  • Koja su dešavanja u Evropskoj Uniji vezano za stomatološku praksu?

Panoramsko krstarenje Skadarskim jezerom brod-restoranom “Plavnica”

Za sve ucesnike kursa

Za Vas smo pripremili pravu malu avanturu otkrivanja bajkovitog jezerskog prostranstva –  troipočasovnim obilaskom brodom restoranom “Plavnica”.

Projektovano namjenski, skladno i funkcionalno, ovo izuzetno plovilo katamaranskog tipa, dugo bezmalo 40 m, može sa lakoćom da prihvati i ukrca i do 250 putnika, da ih u brodskom restoranu domaćinski ugosti i usluži, krstareći kroz živopisne jezerske krajolike.

U ugodnoj i opuštenoj vožnji  uživati ćete u jezerskim pejzažima, u prizorima starih, napuštenih ribarskih naselja, srednjevjekovnih gradova i utvrda, u brojnim malim ostrvima, čitavom arhipelagu tzv. ”gorica” na kojima vjekovječe drevni manastiri koji svojom ljepotom i duhovnošću svjedoče o nemerljivoj kulturno-istorijskoj baštini Zete i svekolike Crne Gore.

Ruta krstarenja: Plavnica, ribarsko naselje Krnjice, Murićka plaža, Manastiri Starčevo i Beška (iz XIV vijeka)

Ručak na bazi švedskog stola na brodu:

  • njeguška pršuta, mladi sir, rolat od mesa
  • svježe salate (krastavac, paradajz, kupus)
  • vezana salata od piletine
  • riba na skadarski način (prilog riža)
  • piletina sa četiri vrste sira
  • lazanje
  • krompir sa ruzmarinom,
  • sitni kolači

Živa muzika na palubi.

Svi učesnici će dobti poklon torbe sa semplovima Hagerovih proizvoda. U toku trajanja kursa biće izloženi proizvodi po specijalnim akcijskim cijenama.

Agenda kursa:

agenda

Eco resort Plavnica

Ko samo jedanput dođe na Skadarsko jezero, obiđe ga i posjeti kompleks “Plavnicu”, više neće sanjati daleka i egzotična mjesta, jer sve što treba vidjeti i doživjeti, nalazi se baš ovdje, na dohvat ruke.

Na samoj obali Skadarskog jezera, u prstenu živih voda, okružen bujnim zelenilom, smješten je reprezentativni turistički kompleks “Plavnica”.

Kakve je bila atmosfera na istom kursu u Gruziji u četvrtom mjesecu ove godine, mozete pogledati na ovom linku:

https://www.facebook.com/DentalgrupaMontenegro/photos/pcb.1554081431568308/1724304774485564/?type=3&theater

Očekujemo Vas. Dobro došli !

Hager Werken & Dental Grupa Monenegro

www.event-cg.online

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -