NaslovnaSavjetiKako da pripremite svoje mališane za prvu posjetu stomatologu

Kako da pripremite svoje mališane za prvu posjetu stomatologu

- Advertisement -

Većina ljudi se boji odlaska kod stomatologa, no on je nužan dio brige o vlastitom tijelu. Upravo radi toga datjemo vam neke smjernice kako što bezbolnije obaviti prvi pregled zubi vašeg djeteta. Prvi odlazak djeteta na pregled kod stomatologa uglavnom je i ključan za stvaranje dobrog odnosa između njih dvoje.

dijete kod zubara1Najbolje vrijeme za prvi pregled

Izuzetno je važno da prvi pregled vašeg djeteta kod zubara bude već u dobu od godine dana, a u svakom slučaju dok dijete ima sve zdrave zube. Dakle, važna je dobra priprema kako djeteta tako i stomatologa kojeg ste odabrali za vaše dijete. Obavijestite stomatologa da ćete dovesti dijete na prvi pregled koji će biti samo upoznavanje s njim i svom opremom koja se nalazi u ordinaciji. Moguće je dati stomatologu neke informacije o djetetu (na primjer koju igračku najviše voli, ima li kućnog ljubimca, ide li u vrtić) kako bi se dijete ugodnije osjećalo pri tom prvom susretu i steklo osjećaj povjerenja.

Prije odlaska na pregled s djetetom razgovarajte o važnosti zdravih zuba tako što ćete čitati slikovnice koje govore o higijeni zuba, odlasku zubaru, što se sve nalazi kod zubara i slično. Ne bi bilo dobro ni preuveličavati važnost posjete zubaru, ali ni banalizovati taj događaj, već o tome pričati kao o sastavnoj aktivnosti brige za vlastito zdravlje.

Nemojte lagati da neće boljeti

Ako se vi bojite zubara, pokušajte da svoje strahove ne iznosite pred djecom budući da djeca uče po modelu pa se uglavnom ponašaju poput svojih roditelja. Iako često puta roditelji kažu djetetu da popravljanje zuba ne boli kako bi dijete pridobili na pregled, to ne bi bilo poželjno reći jer u velikom broju slučajeva to nije istina. Popravka zuba je uglavnom bolna. U tom smislu bi bilo dobro reći da sada idete na upoznavanje sa stomatologom i da ćete razgovarati o tome kada će trebati da se popravi zub. Kada djetetu kažete da popravak zuba ne boli, dovodite se u situaciju da stvarate djetetovo nepovjerenje kako prema sebi tako i prema stomatologu. Naime, dijete će prilikom popravka zuba ipak osjetiti bol što bi moglo rezultirati mogućim odbijanjem odlaska zubaru ili pak neotvaranjem usta prilikom pokušaja popravke.

DentistTakođe, dio pripreme može biti simbolička igra u kojoj ćete s djetetom glumiti odlazak zubaru i popravljanje zuba. Na taj način dijete pripremate na ono što će se kod zubara događati, a to je da će tamo sjesti na posebnu stolicu, da će morati otvoriti usta, ispirati usta vodom te ono najbitnije, da će mu stomatolog pregledati zube stomatološkim instrumentima.

Ništa na silu

Treći dio pripreme se odnosi na posjetu stomatološkoj ordinaciji. Posjetu dogovorite kada je dijete najodmornije i najspremnije za saradnju. Izuzetno je važno da dijete ne silite na bilo koju radnju nego budite strpljivi i slijedite ga. Bilo bi dobro da prvo vi sjednite u stolicu i obavite pregled zuba ili neki manji zahvat, a zatim ponudite djetetu da sjedne. Ako ne želi da sjedne pitajte ga da sjedne s vama. Ako pak uopšte ne želi sjesti nemojte ga siliti, što vrijedi i za ostale radnje. Uvijek postoji sljedeći put.

Takođe, tu prvu posjeta možete zabilježiti svojim fotoaparatom i napraviti vlastitu slikovnicu posjeta zubaru, koju onda vaše dijete može kod kuće listati ili pokazati svojim prijateljima, što će mu pomoću u svladavanju strahova.

I na kraju, budite strpljivi i poštujte osobenosti vašeg djeteta kako ne bi imalo negativna sjećanja koja bi bila vezana za taj prvi pregled zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -