NaslovnaZanimljivostiHumanost studenta stomatologije iz Srbije: Pomagaće djeci u Mozambiku

Humanost studenta stomatologije iz Srbije: Pomagaće djeci u Mozambiku

- Advertisement -

Ljubomir Mićić, student pete godine Stomatološkog fakulteta u Beogradu, jedan je od pet izabranih studenata iz cijelog svijeta koji će voditi volonterski projekat u Mozambiku.

ljubomir micic1Projekat, koji se održava u septembru u ovoj afričkoj državi, ima plemenit cilj – 1300 djece dobiće priliku da nauče kako da na pravi način vode računa o higijeni zuba.

– Za projekat sam saznao sam u februaru ove godine na godišnjoj skupštini Internacionalne asocijacije studenata stomatologije u Bratislavi. Na ovom događaju imao sam priliku da upoznam dva velika stručnjaka iz oblasti svetske stomatologije: gospodina dr Miguela Stenlija, inače privatnog stomatologa Kristijana Ronalda i drugih poznatih ličnosti, i dr Dorona Vajsa, koji je ujedno i vođa projekta u Mozambiku – kazao je Ljubomir.

Doktor Vajs ga je i uputio u rad kompletne fondacije „Humble Smile”, koja je jedan od organizatora ovog projekta i detaljno mu objasnio o kakvim projektima je riječ.

Učesnici ovog projekta, njih petoro iz cijelog svijeta, biće smješteni u glavnom gradu Maputu. Sve troškove boravka, smeštaja i hrane pokriva organizator, ali javlja se jedan problem – učesnici sami moraju da se snalaze kada je u pitanju plaćanje avionskih karata i viza.

– Trenutno sam u fazi prikupljanja finansijskih sredstava, kao i sredstava za jednokratnu upotrebu poput rukavica, maski i sredstava za dezinfekciju ruku. Njih planiram da poklonim ljudima u Mozambiku. Posle toga moram da uradim i redovnu vakcinaciju, a cijena četiri vakcine iznosi 150 eura – istakao je Ljubomir uz nadu da će uz pomoć sponzora pokriti barem dio troškova.

Ovaj student rođen u Bijeljini na daleki put kreće petog septembra i ostaje tri nedelje. U Mozambiku ga čeka humani, ali i naporan rad.

– Ciljevi projekta biće promocija oralnog zdravlja kod djece školskog uzrasta, uspostavljanje pravilnih navika u ishrani, redukcija upotrebe ugljenih hidrata, pomoć u sredstvima za održavanje oralne higijene, upotrebe fluorida i smanjenje učestalosti karijesa, kao i edukacija učitelja i nastavnog kadra koji će kroz obrazovni sistem prenijeti znanje na buduće generacije – objasnio je Ljubomir.

U sam projekat biće uključeno oko dvije hiljade djece do 12 godina. U planu je organizovanje terapije ekstrakcije zuba kod djece kod kojih je karijes uznapredovao do granice gde se više ne može liječiti.

Uspjeh našeg sagovornika dobija na značaju kada se uzme u obzir da je u ozbiljnoj konkurenciji studenata širom svijeta baš on bio jedan od izabranih. Njegov cilj je poznat – pomagati drugima. Sve što mu je potrebno jeste još jedno veliko srce poput njegovog koje će mu olakšati odlazak na jug afričkog kontinenta.

Zašto Mozambik?

Mozambik spada u grupu najsiromašnijih i najslabije razvijenih zemalja svijeta u kojoj 55 odsto stanovništva živi sa 1,25 dolara dnevno. Pristup vodi za piće ima 51 odsto populacije ove države, a kanalizaciji samo 25 odsto (podatak iz 2011. godine). U Mozambiku je doskora bilo tek 159 stomatologa, što je jedan stomatolog na 135 hiljada stanovnika. Učestalost karijesa kod djece 1997. godine bila je viša od 50 odsto, dok čak 90 od hiljadu djece ne dožive svoj peti rođendan. U ovoj zemlji sa više od 25 miliona stanovnika, čak dva miliona djece su siročići.

Izvor: 24sata.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -