NaslovnaSavjetiDr Dušan Burić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Dušan Burić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice odogovore i savjete je dao dr Dušan Burić, stomatolog i vlasnik nikšićke ordinacije Green Dent.

Imam totalne proteze, ali ne mogu da podnesem da ih nosim, jer mi od njih bude muka. Već sam tri puta menjala ordinacije i rekla bih da je problem u meni jer ne mogu da trpim. Donja mi i ne smeta toliko, ali gornja proteza mi jako smeta. Molim za savet.

Ako ne možete da podnesete totalnu protezu onda bi kod Vas rješenje bilo postavljanje implantata i izrada nekog rada na njima.

Imam 17 godina i imam malo veći razmak između zuba. Da li je taj problem moguće rešiti samo protezom ili postoje i drugi načini?

Pored rešavanja problema pomoću fiksnog ortodontskog aparata, dijastemu možete riješiti pomoću keramičkih ili kompozitnih vinira ili krunicama. Ali, sve to zavisi od veličine razmaka između zuba – ukoliko je veliki sve ove procedure bi bile estetski neprihvatljive jer bi zubi bili preširoki, tako da bi u tom slučaju najbolje bilo odraditi fiksni ortodontski aparat.

Vadio sam zub i kada je prošla anestezija nisam imao nikakve bolove. Sjutradan i danas već treci dan boli me mjesto gde je zub izvađen. Nema nikakve vidljive komplikacije pa se pitam da li je to normalno?

Bol i osjetljivost dijela oko izvađenog zuba moze da postoji, naročito ako je bilo malo teže vađenje. Ukoliko je  intezitet toga bola veći, da morate često uzimati analgetike, trebalo bi da se obratite stomatologu koji je vadio zub, da vidi da nije došlo do alveolitisa.

Koliko se često dešava da nakon stavljanja krunica zubi na koje su postavljane krunice budu bolni i koliko dugo taj bol ostaje prisutan?

Bol zuba ispod krunice ne bi trebalo da postoji. Jedino što bi poslije cementiranja krunica moglo da postoji jeste osjetljivost desni koja prolazi kroz par dana. Najbolje bi bilo da se obratite vašem stomatologu pa da utvrdi o čemu se tačno radi.

Da li skidanje kamenca može na bilo koji način naštetiti zubima?

Skidanje kamenca ne može biti štetno za vaše zube. Kamenac na zubima izaziva upalu desni, a vremenom to dovodi do povlačenja istih i ogolijevanja korijena zuba, samim tim, do bolne osjetljivosti na nadražaje. Tako da je skidanje kamenca zapravo vrlo korisna stvar za vaše zube i desni.

Imam zakazano vađenje umnjaka, pa me interesuje koju hranu bi mi preporučili nakon vađena zuba? I koliko vremena treba da traje ta posebna dijeta?

Ne postoji nikakva posebna dijeta, možete sve konzumirati. Jedino u slučaju da Vam bude veći otok koji bi ograničavao pokrete žvakanja možete uzimati neku kašastiju hranu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -