fbpx
NaslovnaSavjetiKako izgleda oporavak nakon ugradnje implantata

Kako izgleda oporavak nakon ugradnje implantata

- Advertisement -

Implanti zuba predstavljaju idealno rješenje savremene stomatologije kada je u pitanju naknada jednog ili više zuba. Njihova uloga je da nadomjeste izgubljene zube ili da ih zamjene kada nastavak liječenja zuba nije moguć i kada on mora da se izvadi.

Procedura ugradnje implantata
Nakon prvog pregleda i ukoliko je 3D snimkom pacijenta utvrđeno da je stanje vilične kosti odgovarajuće, pristupa se ugradnji zubnog implanta. Sama procedura je rutinska i laka za pacijenta. Oporavak poslije ugradnje implanta je brz, jer se zahvat obavlja u lokalnoj anesteziji, te se odmah nakon toga može nastaviti sa normalnim dnevnim aktivnostima.

Mnogi pacijenti se pitaju da li boli ugradnja zubnog implanta, međutim, nema čega da se plašite. Osim eventualne blage nelagodnosti i zvuka bušenja i zavrtanja, nećete osjetiti nikakav bol. Tokom same operacije se u viličnu kost postavlja implant. Na tom mjestu nema mnogo nervnih završetaka koji su osjetljivi na bol. Međutim, ako i dalje strahujete od intervencije i toga da li boli ugradnja zubnog implanta, možete se dogovoriti sa svojim stomatologom da prije same intervencije popijete neki sedativ.

Šta nakon ugradnje
Nakon intervencije ćete nekoliko dana osjećati blagu nelagodnost. Pojedini pacijenti mogu osjetiti slab bol u bradi, obrazima ili ispod očiju. Takođe, u nekim situacijama se može javiti blago krvarenje na mjestu intervencije. Pored toga se može pojaviti otok poslije ugradnje implanta, te se prvih nekoliko dana nakon intervencije savjetuje držanje leda na obrazu bar prvih 48 sati ne bi li se otok smanjio.

Prvih nekoliko mjeseci nakon ugradnje implanta, hirurg će na kontrolama provjeravati da li je on srastao sa vilicom pacijenta, što se događa u gotovo svim slučajevima. Bržoj i boljoj integraciji implanta može pomoći i promjena načina života – korigovanje ishrane i prestanak pušenja, jer je mnogo faktora koji utiču na sposobnost kojom se krvni sudovi koncentrišu oko šrafa. Kada se utvrdi da je sve u redu, pacijent treba da održava higijenu oko implanta sa velikom pažnjom.

Koliko traje oporavak nakon ugradnje implantata
Ugradnja implanta je podijeljena u dvije faze. Ponekad se odmah nakon vađenja zuba pristupa ugradnji implanta, dok je ponekad, u zavisnosti od stanja vilične kosti pacijenta, potrebno praviti pauzu od nekoliko nedjelja do nekoliko mjeseci između faza. Za to vrijeme pacijent može da nosi privremeni most, protezu ili krunicu, te da nesmetano funkcioniše dok implant ne bude u potpunosti ugrađen.

Oporavak poslije ugradnje implanta i pravila ponašanja isti su kao i nakon bilo koje druge hirurške intervencije. Otok poslije ugradnje implanta je minimalan, ali je potrebno korišćenje hladnih obloga. Takođe, preporučuje se izbjegavanje fizičkih napora i vrućih napitaka, dok prvih nekoliko dana hrana treba da bude meka i kašasta. Oporavak poslije ugradnje implanta traje dok on u potpunosti ne sraste sa vilicom i stavi u funkciju kada se na njega ušrafe abatment i zubna krunica, ali je i poslije tog perioda održavanje pravilne oralne higijene veoma bitno.

implanti
Foto: emerson-dental.com

Problem je što veliki broj pacijenata ne pridaje veliki značaj tome. Iako implantima nije potrebno dodatno održavanje, veoma je bitno da se svakodnevno sprovodi pravilna higijena usne duplje, a posebno dijela oko impanta i krunica. Ako usvojite ove savjete, otok poslije ugradnje implanta biće minimalan, a oporavak bezbolan i brz. S druge strane, loša i neadekvatna higijena može dovesti do upale koje mogu usporiti sam oporavak i prouzrokovati razne komplikacije.

Veoma je bitno da pratite uputstva svog stomatologa kako biste izbjegli moguće komplikacije, kao i da redovno uzimate pripisane lijekove protiv bolova i antibiotike. Takođe, odmarajte prvih nekoliko dana nakon intervencije. Uz sve to i adekvatnu oralnu higijenu, olakšaćete sam proces oporavka, a kada budete vidjeli rezultate, nećete imati dileme da ste time da ugradite implante učinili pravu odluku, kao i da se sav trud na kraju isplatio.

Izvor: Dental Plaza

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -