fbpx
NaslovnaObavještenjaZubni implanti - šta su, indikacije i kako se ugrađuju

Zubni implanti – šta su, indikacije i kako se ugrađuju

- Advertisement -

Zubni implanti se, u današnje vrijeme, nameću kao najbolje rješenje u slučaju nedostatka jednog ili više zuba, uključujući nedostatak svih zuba u vilici. Implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamjena za korijen izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implanti su jači i trajniji od njihovih prethodnika (mostova i proteza). Implanti nude trajno rješenje za gubitak zuba, jer su strukturno i funkcionalno povezani sa kosti. Kao rješenje za potpunu bezubost, fiksni rad sa implantima je jedna od dvije opcije, pri čemu je druga opcija proteza zakačena na zubne implante.

Indikacije za ugradnju implanta:
*nadoknada jednog zuba – ako vam nedostaje jedan zub možete ga nadoknaditi ugradnjom jednog implanta i keramičke zubne krunice koja se postavlja na njega.
*nadoknada više zuba – ako vam nedostaje više zuba imate mogućnost ugradnje implanata koji će služiti kao nosači zubnih mostova.
*nadoknada svih izgubljenih zuba – ako ste bezubi ugradnjom implanta je moguća izrada zubnih mostova koji nadoknađuju sve zube ili izrada komfornih i stabilnih zubnih proteza.

Gubitak jednog ili više zuba prouzrokuje na prvom mjestu poremećaj funkcije žvakanja, što znatno utiče na ostale funkcije organizma, a isto tako dovodi do estetskih problema, stvarajući brojne neprijatnosti u svakodnevnoj komunikaciji. Bez zuba, koji funkcijom žvakanja čuvaju viličnu kost, dolazi do laganog gubitka kosti. Obzirom da je kost podloga mišićima lica, kako ona nestaje smanjuje se i mišićna masa tako da lice poprima staračke karakteristike, te nastaju i funkcionalni i estetski problemi. Ugradnjom implantata na mjesto izgubljenih zuba ne samo da se čuvaju okolni zubi, nego se i sile koje se stvaraju prilikom žvakanja prenose na kost vilice te tako sprječavaju njenu resorpciju. Obzirom da se implantati ponašaju vrlo slično prirodnim zubima, po standardima savremene stomatologije, predstavljaju najbolju zamjenu za izgubljene zube. Savremena implantologija poznaje tri osnovne tehnike ugradnje dentalnih implanata, a to su:
*Imedijantna ugradnja implantata – ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba.
*Rana tehnika ugradnje implantata – sprovodi se nakon zarastanja mekih tkiva.
*Kasna tehnika ugradnje – sprovodi se nakon kompletnog koštanog zarastanja.

Ugradnja zubnih implanata danas je rutinska opracija sa preko 96% uspjeha. Čak i kod potpune bezubosti ova procedura obavlja se brzo, u dvije faze sa tromjesečnom pauzom (u međuvremenu pacijent dobija privremenu protezu), tako da sam implantološki zahvat ne utiče na životni tempo. Ugradnja implanta ima brojne prednosti. Pored toga što pacijentu pruža trajnost, vrhunsku estetiku, funkcionalnost, takođe dovodi i do izbjegavanja brušenja zdravih susjednih zuba.
Jedna od veoma važnih tema za pacijente koji su dobili implante jeste njihovo održavanje, ali nažalost ovom pitanju ne posvećuje se zaslužena pažnja. Naravno, samim implantima nije potrebno održavanje, ali ono što je od neizmjerne važnosti je održavanje higijene oko zubnih implantata i krunica kada se krunica ili implant već uveliko koriste.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -