NaslovnaZanimljivostiŽena iz Indije koja ima 38 zuba ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Žena iz Indije koja ima 38 zuba ušla u Ginisovu knjigu rekorda

- Advertisement -

Žena po imenu Kalpana Balan upisala se u Ginisovu knjigu rekorda zbog izvanrednog skupa od 38 zuba koje posjeduje, nadmašujući prosječan broj zuba kod odraslih za čak šest.


Ona se može pohvaliti da ima četiri dodatna donja zuba i dva dodatna gornja zuba, čime postaje nositeljka titule za najviše zuba u ustima žene. Kalpanin put do ovog jedinstvenog rekorda započeo je tokom njene adolescencije kada su dodatni zubi počeli da niču jedan po jedan.

Uprkos tome što nije osjećala bol, imala je izazove pri ishrani, jer se hrana često zaglavljivala između dodatnog seta zuba. Kada su roditelji otkrili ovu dentalnu anomaliju, bili su iznenađeni i predložili su joj da izvadi višak zuba. Međutim, Kalpanin stomatolog je tražio da se ta odluka odloži, pozivajući se na složenost postupka. Indijka nije bila obeshrabrena, već je odlučila da sačuva dodatne zube, plašeći se operacije potrebne za njihovo uklanjanje.

“Presrećna sam što sam ušla u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda. To je moj životni uspjeh”, izjavila je Kalpana Balan nakon što je službeno postavila rekord.

Zanimljivo je da bi Balan mogla postaviti i sljedeći rekord, jer trenutno ima dva zuba koji bi potencijalni mogli da joj porastu, ostavljajući prostora za potencijalno ažuriranje u budućnosti, piše Yen.

Muški pandan ove dentalne titule drži Ivano Melone iz Kanade, koji se ponosi sa ukupno 41 zubom.

Medicinski izraz za prisutnost dodatnih zuba poznat je kao hiperdoncija ili polidoncija. Do 3,8 odsto svjetske populacije ima jedan ili više supernumerarnih zuba. I dok tačan uzrok hiperdoncije ostaje nepoznat, vjeruje se da proizlazi iz defekta u procesu razvoja zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -