fbpx
NaslovnaObavještenjaHiperdoncija – zbog čega se javlja prekobrojnost zuba?

Hiperdoncija – zbog čega se javlja prekobrojnost zuba?

- Advertisement -

Hiperdoncija predstavlja dentalnu anomaliju koju karakteriše prekobrojnost. Prema definiciji, to je „svaki zub ili odontogena struktura koja se formira van zubnog niza i u većem broju od normalnog“.

S obzirom da se u vilici mališana nalazi 20 mliječnih zuba, dok je broj stalnih zuba 32, svaki zub koji se pojavljuje preko ovog broja dovodi do hiperdoncije. Ovi zubi nazivaju je supernumerarni, pri čemu mogu biti pojedinačni ili više njih u vilici.

Po morfologiji su isti kao drugi zubi u nizu, ali se od njih razlikuju oblikom i veličinom. Hiperdoncija se može pojaviti u bilo kom dijelu zubnog luka, ali je čak u 98 odsto slučajeva prisutna na prednjoj strani gornje vilici, tj. u predjelu gornjih središnjih sjekutića.

Mada se često sreće i kod drugog lateralnog sjekutića (dvojke), drugog premolara (petice) i trećeg molara (osmice). Iako pogađa oba pola, dva puta je učestalija kod muškaraca. Obično je riječ samo o jednom zubu viška. Dva prekobrojna zuba su zastupljena u 20 odsto slučajeva, a tri i više samo kod jedan odsto pacijenata.

Koji su uzroci hiperdoncije?
Hiperdoncija nastaje kao posljedica prekomjerne proliferacije ćelija zubne gredice u toku razvoja. Razlog ove pojave nije tačno otkriven, te se smatra kombinacijom više faktora. Genetika igra važnu ulogu, te pojedini stručnjaci hiperdonciju objašnjavaju nasljednim osobinama predaka.

Foto: lumidentstudio.rs

Mogu je uzrokovati i određena zdravstvena stanja. Gardnerov sindrom, Daunov sindrom, Kleidokranijalna displazija, rascjep usne i nepca, Fabriova bolest…, samo su neka od njih kod kojih je rizik od pojave prekobrojnosti zuba veći. Ova dentalna anomalija objašnjava se i uticajem životne sredine, ali taj stav nije dovoljno ispitan.

Hiperdoncija se razvija u više tipova
Prema mjestu gdje se javlja, supernumerarni zub može biti meziodens, distomolar i paramolar. Meziodens se javlja između dva centralna sjekutića. Ovaj oblik hiperdoncije je najčešći. Njemu pripada više od 75 odsto registrovanih slučajeva prekobrojnosti zuba.

Distomolar raste iza kutnjaka, a paramolar pored jednog od kutnjaka, ali nije u skladu sa zubima u nizu. Razlikuje se i prema obliku supernumerarnih zuba. Ukoliko je oblika i anatomije kao obližnji zub, onda se naziva „dopunski“. Kada je drugačijeg oblika u pitanju je „rudimentarni“ zub. Ovaj tip je najčešće manjih dimenzija od normalnih zuba i za razliku od njih nema funkciju.

Foto: lumidentstudio.rs

Kako se rješava hiperdoncija?
Hiperdoncija nije samo estetski problem. Ona može da dovede do mnogih stomatoloških problema. Usljed prekobrojnosti u vilici otežano je održavanje oralne higijene. Samim tim stvaraju se pogodni uslovi za prekomjerni razvoj bakterija, te su učestali karijes i upala desni pratioci ove anomalije.

Kašnjenje u nicanju stalnih zuba i brže trošenje zuba, takođe, su posljedice hiperdoncije, a nije rijedak slučaj da se jave malokluzija ili dijastema. U težim situacijama nastaje cista na zubu ili tumor. Imajući ovo u vidu neophodno je na vrijeme dijagnostifikovati i otkloniti anomaliju.

Tretman uključuje pregled stomatologa, snimanje zuba kako bi se utvrdio tačni položaj u vilici i vađenje zuba koji su prekobrojni. Preporučuje se da se to učini u mješovitoj denticiji.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -