NaslovnaIntervjuŽelimo da vratimo stomatološku zdravstvenu zaštitu u okvire javnog zdravlja

Želimo da vratimo stomatološku zdravstvenu zaštitu u okvire javnog zdravlja

- Advertisement -

Cilj Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore je da u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, vrati stomatološku zdravstvenu zaštitu u okvire javnog zdravlja.

Po tom pitanju, već su preduzeti neki koraci, odnosno obavljeni razgovori. Koji su to koraci i koliko je to realna priča, za „Boje jutra“ je govorio Dragoslav Šćekić, v. d. direktora Fonda.

Foto: volimpodgoricu.me
Zgrada Fonda za zdravstveno osiguranje (Foto: volimpodgoricu.me)

„Moram reći da je ta ideja, ne slučajno nastala i da je dio razgovora između Ministarstva zdravlja i Fonda, odnosno Jelene Borovinić-Bojović i mene, već obavljen. Sagledali smo određene momente koji se tiču stomatološke usluge. U ovom momentu potpisano je preko 200 ugovora sa stomatološkim ordinacijama. To nije realno, to je praktično dupliran broj od očekivanog. U ovom momentu preventiva nije na nivou i praktično se ne dobija onaj nivo usluge koji je očekivan. Takođe, nešto što je značajno, jeste da je daleko manji broj specijalizacija, jer način na koji rade stomatolozi, vrlo teško mogu sami sebi obezbijediti specijalizaciju. Pravi se jedan ogroman vakum, a taj vakum definitivno šteti pacijentima i korisnicima usluga. Kao zdravstveni sistem, moramo razmišljati u tom pravcu da se stomatologija vrati u okvire javnog zdravlja. Trošenje sredstva iz Fonda nije dalo neke velike rezultate. Proces vraćanja stomatološke zdravstvene zaštite u okvire javnog zdravlja je već počeo. U toku su analize, sagledava se stanje“.

Foto: sf-frontlines.com
Stomatološka ordinacija (Foto:sf-frontlines.com)

Kako da se vrati, kako ste to zamislili?
„Prilikom prelaska u privatni sektor, značajan broj ordinacija je preuzeo stomatologe…Naše službe će sada obići sve te ordinacije i vidjeti sa čim raspolažemo, koliko je tih ordinacija u funkciji u Domovima zdravlja i školama, a nakon toga ćemo donijeti odluku. Svjesni smo da je stomatologija jako značajn segment našeg društva i jako značajan segment zdravstvenog sistema i u tom pravcu moramo povući određene poteze“, zaključio je Šćekić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -