Zdravstveno stanje zuba povezano je sa načinom ishrane, a slatkiši, u kojima mališani najviše uživaju, umnogome doprinose njihovom kvaru. Evo i na koji način… Glavni krivci za nastanak zubnog kvara, odnosno karijesa zuba su kariogene bakterije.
Međutim, šećer iz slatkiša umnogome doprinosi razvoju ovog učestalog oboljenja. Naime, u usnoj duplji su prisutne bakterije, koje koriste šećer iz slatkiša za svoju ishranu, nakon toga one luče kiseline, koje dalje nagrizaju gleđ zuba, odnosno dovode do procesa demineralizacije zuba.
Na zubnoj površini se naizmjenično odigravaju procesi demineralizacije i remineralizacije zubne površine. Kada preovlada faza demineralizacije, nastaje zubni kvar odnosno karijes.
Kako djeci uskratiti slatkiše, kada i mi volimo da uživamo u slatkim poslasticama?
Naime, važna je frekvenca, odnosno učestalost uzimanja slatkiša.
Treba izbjegavati često grickanje između obroka. Najbolje je slatkiš dati neposredno nakon glavnog obroka, i praviti pauze između konzumiranja grickalica, kako bi odbrambeni mehanizmi usne duplje, imali vremena da se aktiviraju, odnosno kako bi se stvorilo dovoljno pljuvačke koja bi sprala zaostale dijelove hrane i obavila remineralizaciju zuba.
Ukoliko je uzimanje slatkiša učestalo, preovladaju procesi demineralizacije, površina zuba nema vremena da se remineralizuje, odnosno obnovi i dolazi do nastanka karijesa. Ukoliko djeci dajete slatkiše, gledajte da to ne bude često i da bude nakon glavnog obroka. Između obroka izbjegavajte često konzumiranje grickalica i zaslađenih napitaka.
Izvor: Yumama