NaslovnaRiječ stomatologaKako slatkiši utiču na kvarenje zuba

Kako slatkiši utiču na kvarenje zuba

- Advertisement -

Zdravstveno stanje zuba povezano je sa načinom ishrane, a slatkiši, u kojima mališani najviše uživaju, umnogome doprinose njihovom kvaru. Evo i na koji način… Glavni krivci za nastanak zubnog kvara, odnosno karijesa zuba su kariogene bakterije.

Međutim, šećer iz slatkiša umnogome doprinosi razvoju ovog učestalog oboljenja. Naime, u usnoj duplji su prisutne bakterije, koje koriste šećer iz slatkiša za svoju ishranu, nakon toga one luče kiseline, koje dalje nagrizaju gleđ zuba, odnosno dovode do procesa demineralizacije zuba.

- Advertisement -
Foto: freepik.com

Na zubnoj površini se naizmjenično odigravaju procesi demineralizacije i remineralizacije zubne površine. Kada preovlada faza demineralizacije, nastaje zubni kvar odnosno karijes.
Kako djeci uskratiti slatkiše, kada i mi volimo da uživamo u slatkim poslasticama?

Naime, važna je frekvenca, odnosno učestalost uzimanja slatkiša.

- Advertisement -
Foto: freepik.com

Treba izbjegavati često grickanje između obroka. Najbolje je slatkiš dati neposredno nakon glavnog obroka, i praviti pauze između konzumiranja grickalica, kako bi odbrambeni mehanizmi usne duplje, imali vremena da se aktiviraju, odnosno kako bi se stvorilo dovoljno pljuvačke koja bi sprala zaostale dijelove hrane i obavila remineralizaciju zuba.

Ukoliko je uzimanje slatkiša učestalo, preovladaju procesi demineralizacije, površina zuba nema vremena da se remineralizuje, odnosno obnovi i dolazi do nastanka karijesa. Ukoliko djeci dajete slatkiše, gledajte da to ne bude često i da bude nakon glavnog obroka. Između obroka izbjegavajte često konzumiranje grickalica i zaslađenih napitaka.

Izvor: Yumama

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -