NaslovnaSavjetiZašto ne bi trebalo ispirati usta nakon pranja zuba

Zašto ne bi trebalo ispirati usta nakon pranja zuba

- Advertisement -

Da li ispirate zube vodom nakon što ih operete pastom za zube? Ako je tako,možda je vrijeme da prestanete, jer postoji više prednosti ako ostavite malo paste na zubima. Mnogi ispiraju usta nakon pranja zuba, ali stručnjaci ukazuju da ovo nije najefikasnija metoda. Umjesto toga, oni preporučuju da ispljunete što više paste za zube što možete, ali da ne ispirate usta vodom odmah, kako bi dozvolili pasti da bavlja svoj posao.

Zašto bi trebalo preskočiti ispiranje vodom nakon pranja zuba

Fluorid je važan sastojak u pasti za zube koji pomaže u jačanju zubne gleđi i čini je otpornijom na kiseline koje uzrokuju karijes. Stručnjaci ukazuju da je to dokazano efikasan i najbolji sastojak u pasti za zube, pa se obavezno pobrinite da vaša pasta sadrži fluorid.

Kada perete zube, čistite film i bakterije nakupljene na njima od hrane i pića. Kada odete korak dalje i preskočite ispiranje, ostavljate fluorid iz paste za zube u ustima duže vrijeme, što onda daje bolji efekat. Sačekajte najmanje 15 minuta nakon pranja zuba prije nego što uzmete da pijete vodu. Nakon pranja zuba vaša će pljuvačka isprati pastu za zube tako da je nećete osjećati cijeli dan.

Šta ako ste cijeli život ispirali usta?

Ako ste tek sad saznali za ovaj savjet, možda mislite da ste sav prethodni trud oko pranja zuba bio besmislen, ali nije tako. Stručnjaci ukazuju da dok god perete standardno zube dva puta dnevno po dva minuta, fluorid će ostati u vašim ustima kako bi pomogao zaštitu zuba. Nastavite da radite sve što je potrebno da bi imali dobru oralnu higijenu i zaštitili svoje zube. Ideja da ne ispirate usta samo je dodatni korak kako bi fluorid bio još efikasniji.

Ako ne isperete usta, nivo fluorida u njima će biti veći, ali neće biti gubljenje vremena ni ako isperete, a još uvijek se istražuje koliku razliku to dugoročno čini u sprečavanju karijesa.

foto: Freepik

Zdravlje zuba takođe igra ulogu

Postoje različiti nivoi rizika za dobijanje karijesa od osobe do osobe. Ako obično nemate karijes, važno je da nastavite da koristite pastu za zube sa fluoridom, a odluka da li ćete ispirati usta ili ne nakon pranja vjerovatno neće napraviti bitniju razliku. Sa druge strane, za one koji se bore sa karijesom je vjerovatno bolja odluka ne ispirati usta. Osim toga, trebalo bi da se konsultujete sa stomatologom kako bi saznali zašto redovno dobijate karijes, jer to može biti zbog vaših prehrambenih navika ili nedovoljno čestog pranja zuba.

Da li koristiti tečnost za ispiranje usta?

Većina tečnosti za ispiranje usta sadrži manje fluorida od paste za zube, pa ispiranje usta ovim tečnostima odmah nakon pranja može ukloniti koncentrisani fluorid sa vaših zuba. Umjesto toga, izaberite da koristite tečnost za ispiranje u drugo vrijeme, recimo nakon ručka ili kafe.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -