NaslovnaSavjetiZaštita zuba u sportu: Zašto je važna i kako funkcioniše

Zaštita zuba u sportu: Zašto je važna i kako funkcioniše

- Advertisement -

Bavljenje sportom je od suštinskog značaja za fizičko zdravlje i blagostanje, ali može nositi i određene rizike, pogotovo ako su u pitanju kontaktni sportovi. Nošenje odgovarajuće zubne zaštite zato je u nekim slučajevima veoma važan aspekt sportske opreme, pružajući zaštitnu zubima i usnoj šupljini od ozbiljnih povreda. Timski, borilački i ekstremni sportovi su oni čiji akteri su u najvećem riziku kada je u pitanju njihovo oralno zdravlje i zato je važno da koriste zaštitu za zube, odnosno (dentalne) štitnike, udlage, (brukso)folije, gume za zube, kako već ko koji termin koristi.


Bejzbol, ragbi, hokej, fudbal, boks, rvanje neki su od najrizičnijih kontaktnih sportova, a tu su i beskontaktni i rekreativne aktivnosti poput gimnastike, biciklizma i skejtbordinga, u kojima se takođe dešavaju ozbiljne povrede zuba. Prema nekim istraživanjima, od 15 do čak 40 odsto povreda zuba proizilazi iz bavljenja sportom, a obično su pogođeni prednji zubi. Krhotine i pukotine se mogu popraviti, čak se i izbijeni zub može spasiti ako se hitno interveniše, ali upotreba kaciga i zaštita za zube doprinosi značajno u očuvanju zuba.

Kada se koristi i kako?

Zubna zaštita se koristi tokom aktivnosti koje nose rizik od udaraca u lice ili glavu. To uključuje sportove poput fudbala, hokeja, ragbija, boksa, košarke i mnoge druge. Zubna zaštita, često nazvana zubni ili dentalni štitnik, oblikuje se prema obliku zuba i uglavnom se koristi tako da prekriva gornje zube, pružajući sloj amortizacije koji apsorbuje i raspoređuje udarce. To je zato što upravo u dijelu prednjih zuba najčešće dolazi do povreda. Štitnici se razlikuju po udobnosti, kvalitetu materijala i da li su izraženi prema individualnim mjerama sportista.

foto: Stoneheaven



Zaštitne folije mogu biti tanke i meke, polugotove, gotove i individualne. Tako se polugotove i gotove mogu naći u sportskim radnjama. Polugotove se koriste tako što se razmekšavaju potapanjem u toplu vodu i onda se stavljaju u usta kako bi se prilagodile zubima korisnika, dok se gotove mogu odmah koristiti. One su pristupačnije, ali nisu naročito udobne i ne odgovaraju svakome. Zato postoje individualne, koje su skuplje i dizajniraju se u stomatološkoj ordinaciji na osnovu utiska zuba, ali su savršeno komforne i mogu se izraditi od više različitih materijala i u skladu sa sportom kojim se korisnik bavi.
Tanke folije su komfornije i ne ometaju govor, ali se one deblje (debljine 4mm), koje nisu toliko udobne, preporučuju sportistima koji se bave kontaktnim sportovima, jer su otpornije na udarce.

Kako funkcionišu i treba li ih održavati?

Glavna svrha zubne zaštite je zaštita zuba, desni, obraza i usne šupljine od povreda. Zubni štitnik djeluje kao amortizer, smanjujući udarce i pružajući sloj zaštite koji sprečava lomljenje zuba, povrede desni i potencijalno ozbiljne povrede vilice. Većina zubnih štitnika izrađena je od termoplastičnog materijala koji omogućava prilagođavanje obliku zuba. Postoji nekoliko vrsta zubnih štitnika, uključujući one koji se mogu nabaviti u prodavnicama i one koji se izrađuju po meri kod stomatologa. Prilagođeni zubni štitnici pružaju najviši nivo zaštite, jer su tačno oblikovani prema anatomiji pacijenta.

Redovno održavanje zubne zaštite je važno za očuvanje njenih funkcionalnosti. Zato je zubne štitnike potrebno redovno prati i provjeravati da li ima eventualnih oštećenja na njima. Takođe, važno je zamjeniti štitnike nakon određenog vremena ili nakon eventualnih promjena u zubnom profilu korisnika zaštite.

Zaštita bitnija od izgleda

Nošenje zubne zaštite nije obavezno u svakom sportu, ali je preporučljivo za mnoge, čak i ključno za sprečavanje ozbiljnih povreda tokom sportskih aktivnosti. Imajte na umu da nije toliko važno kako izgledate na terenu, koliko da sačuvate svoje zube. Investiranje u odgovarajuću zubnu zaštitu može dugoročno sačuvati zdravlje osmijeha, osigurati bezbjednost sportista i smanjiti rizik od trajnih povreda.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -