NaslovnaSavjetiPovrede zuba i njihovo zbrinjavanje

Povrede zuba i njihovo zbrinjavanje

- Advertisement -

Zubna trauma je fizička povreda zuba, desni, alveolarne kosti (kosti koja drži zubne duplje) ili mekog tkiva usta, uključujući usne i jezik.

Postoji nekoliko vrsta povreda koje spadaju u kategoriju zubnih trauma, uključujući sledeće:

  • Napukli zub
  • Prelomi zuba, uključujući prelome korijena, prelom gleđi itd.
  • Izbijen zub (subluksacija)
  • Zub zaglavljen u čašici
  • Izbijen zub
  • Prelom zida čašice zuba
  • Prelom vilice
  • Pocijepana una
  • Pocijepane desni

Koji su uzroci zubne traume?

Većina slučajeva zubne traume uzrokovana je nesrećama, uključujući padove, sudare vozila i bavljenje sportom. Neki slučajevi su posledica umiješanosti u nasilne incidente, poput tuče ili fizičkog zlostavljanja.

Liječenje zubnih trauma

Liječenje zavisi od prirode traume. Ozljede usta i zuba treba da pregleda stomatolog, posebno ako su zub ili zubi olabavljeni ili pretrpjeli oštećenja. U nekim slučajevima, kada je zub vidljivo oštećen, susjedni zubi takođe mogu imati povrede koje nisu nužno vidljive ako se ne otkriju stomatološkim pregledom.

Za oštećene ili pomljene zube može se preporučiti ispun u boji zuba kako bi se nadomjestio izgubljeni dio zuba. Ako je značajan dio krune izgubljen, umjesto toga može se ponuditi vještačka kruna.

Ako je pulpa otkrivena, možda će biti potreban tretman korijenskog kanal.

Povrede stražnjih zuba, uključujući prelome, mogu zahtijevati tretman korijenskog kanala i novukrunu.

Ozbiljnije povrede, poput pucanja zuba, mogu zahtijevati i potpuno uklanjanje zuba.

Razljuljani zubi treba da se ponovo namjeste od strane zubara i možda će biti potrebno liječenje kanala korijena.

Djeci mlađoj od 12 godina možda neće biti potrebno liječenje kanala korijena, jer se njihovi zubi još razvijaju i mogu sami da se izliječe. Zubar će ih pažljivo nadzirati da vidi da li je potrebno dodatno liječenje.

Zubi koji su izbijeni mogu se ponovo vratiti ako brzo reagujete. Trebali biste odmah da posjetite svog stomatologa ili endodonta – ako dobijete liječenje u roku od 30-40 minuta, velika je šansa da ćete sačuvati zub; duže od ovoga i izgledi se znatno smanjuju. Ako se zub može pronaći, pažljivo rukujte njime – ne dodirujte korijen! Zubar će ga vratiti u čašicu, a stabilizirajuća udlaga bit će postavljena nekoliko sedmica, nakon čega će vam možda trebati liječenje kanala korijena.

U nekim slučajevima, na primer, ako se izbijeni zub ne može pronaći, ili ako se ne liječi dovoljno brzo, mogu se razmotriti druge mogućnosti lečenja za zamjenu zuba.

Koja vrsta specijalista tretira zubnu traumu?

Zubari liječe sve vrste problema sa zubima, a vaš stomatolog će vjerovatno biti vaš prvi poziv nakon pretrpljene zubne traume. U okviru stomatologije, endodonti su specijalizovani za liječenje povreda zuba, koristeći napredne vještine i tehnike za spasavanje povrijeđenih zuba.

Izvor: topdoctors.co.uk

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -