NaslovnaIntervjuDr Eleonora Bede: Povreda zuba u sportu

Dr Eleonora Bede: Povreda zuba u sportu

- Advertisement -
Autor: dr Elenora Bede, stomatolog u ordinaciji Dr Bede

Različiti sportovi, u zavisnosti od pravila i vrste, uvek imaju propisanu opremu i zaštitu za ljude koji žele da se bave tim sportom. Zaštita zuba je često nepravedno zapostavljena. Iako štitnik za zube nije uvek deo obavezne opreme, trebao bi da se koristi u svakom sportu. Sportska povreda zuba je tema o kojoj treba da budu informisani kako ljudi koji se bave sportom, tako i treneri i roditelji dece.

Sportska povreda zuba se dva puta češće dešava kod muškaraca nego kod žena. Zub koji najčešće strada je gornja jedinica. Istraživanja među sportistima u Americi su pokazala da samo sedam odsto sportista nosi štitnik za zube u onim sportovima u kojima to nije obavezno. Među tim sportovima, košarka zauzima mesto broj jedan što se tiče povreda zuba. Oko 31 odsto košarkaša zadobije povredu usta u toku jedne sezone.

Koji još sportovi mogu da dovedu do povrede zuba?

Uz košarku, najčešće su to hokej na ledu, hokej na travi, fudbal, rukomet, odbojka, sve borilačke veštine, ragbi, klizanje, ekstremni sportovi, biciklizam, motokros…

Kakve povrede mogu da nastanu?

Pored povreda zuba, u toku bavljenja fizičkom aktivnosti može da dođe do povrede mekih tkiva usta i lica, kostiju lica, viličnog zgloba ili  potresa mozga. Povrede zuba mogu biti od manjih lomova krunice zuba do frakture korena u kosti. Zub takođe može da bude pomeren iz svog mesta u svim pravcima ili da bude potpuno izbijen iz vilice. Pregledom i analizom rendgen snimka, stomatolog će utvrditi težinu nastalih povreda i redosled njihovog zbrinjavanja.

Kako zaštititi zube od povrede?

Nošenje štitnika (gume za zube) se preporučuje kako bi se izbegla povreda. Osim povreda samih zuba, zaštićene su i okolne mekotkivne i koštane strukture. Jedna od važnih uloga štitnika je i ta što sprečava udar donje vilice u gornju. Ovakav udarac kod sportova kao što su recimo hokej ili boks dovodi do potresa mozga.

Danas postoje različite gume za zube, od univerzalnih, polugotovih do inidividualnih. Individualno napravljeni sportski štitnici prema otisku zuba svakog sportiste danas predstavljaju imperativ u svetu. Ovi štitnici se prave tako da strogo prijanjaju na zube i okolne koštane strukture, stoje čvrsto i ne mogu da ispadnu iz usta. Sportisti u pauzama najčešće jedva čekaju da izvade gumu za zube jer im ometa disanje i govor. Kod inidivualnih štitnika  disanje i govor su normalno omogućeni i koncentracija sportiste je zbog toga mnogo bolja.

Bavljenje sportom je važno za zdravlje svakog čoveka. Relaksirajte se i uživajte u svemu što sport za vas donosi. Kao što ulažete u dobru opremu, patike ili loptu, uložite i u zaštitu svog zdravlja. Izbegnite bol, estetske probleme i naknadne troškove koje ćete imati ako vas povreda zatekne nespremne.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -