NaslovnaObavještenjaZablude o nošenju fiksne proteze

Zablude o nošenju fiksne proteze

- Advertisement -

Zablude o nošenju fiksne proteze su česte među pacijentima pre početka ortodontske terapije. Malokluzija, tj. nepravilan položaj gornjih i donjih zuba, veliki je problem svjetske populacije.

Statistički podaci pokazuju da se sa njim suočava oko 75 odsto djece i 35 odsto odraslih ljudi. Srećom, savršeni zub niz i pravilna okluzija mogu se postići pomoću fiksne proteze. Ujedno, njome se obezbjeđuje očuvanje zdravlja viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Fiksne proteze se sastoje od specijalnih bravica (breketa) i lukova.

Foto: freepik.com

Bravice se lijepe sa prednje ili unutrašnje strane svakog zuba, te se kroz njih se provlači žica (ortodontski luk) koja omogućava zubima da se postave u pravilan položaj. S obzirom da ortodontska terapija sa ovim aparatom traje u prosjeku 18 mjeseci, otkriva vam najčešće zablude o nošenju fiksne proteze.

Postavljanje fiksne proteze je bolno
Kada su u pitanju zablude o nošenju fiksne proteze na prvom mjestu jeste da je postavljanje bolna procedura. I dok krunice i mostovi zahtijevaju brušenje zuba, za postavljenja fiksne proteze nema potrebe za tim. Već se bravice posebnim cementom lepe na površinu zuba.

Što znači da čitav postupak nije nimalo bolan, niti izaziva bilo kakvu neprijatnost tokom postavljanja. Ni nošenje proteze neće dovesti do bola. Jedino se može javiti blaga nelagoda i trnjenje prilikom zagrižaja dok se ne naviknete na protezu. Mada ovi simptomi nisu prisutni kod svih pacijenata. Skidanje fiksne proteze, takođe, nije bolno. Najprije se sklanjaju lukovi, a zatim se pažljivo odljepljuju breketi.

Fiksne proteze otežavaju ishranu i svakodnevne aktivnosti
Nemogućnost uživanja u omiljenim jelima je najveća zabluda ljudi koji nose fiksnu protezu. Budite bez brige, tokom ortodontske terapije nećete morati da korigujete svoju ishranu. Ograničenja ne postoje u pogledu namirnica, ali morate pažljivo jesti karamele i sličnu ljepljivu hranu. Ni bavljenje sportom nije zabranjeno. Nošenje fiksne proteze ne ometa nekontaktne sportove.

Dok se za osobe koje treniraju neki kontaktni ili timski sport prave specijalne zaštite koje imaju za cilj da spriječe oštećenja proteze, kao i povrede mekih tkiva tokom treninga i mečeva. Mnogi pacijenti koji sviraju neki duvački instrument smatraju da neće moći tokom nošenja fiksne proteze da se bave svojom omiljenom aktivnošću. Što je velika greška. Iako je strano tijelo u ustima, ovaj ortodontski aparat ne samo da ne otežava izvođenje, već ne utiče ni na kvalitet sviranja.

Zablude o nošenju fiksne proteze vezane za održavanje oralne higijene
Oralna higijena sa fiksnom protezom nije nimalo komplikovana. Ipak, morate imati u vidu da se zubni plak lijepi za dijelove proteze, te se mogu javiti karijes i upala desni. Zbog toga morate više pažnje da posvetite pranju zuba. Preporučuje se upotreba mekane četkice sa zaobljenim vlaknima, a četkanje se vrši pod uglom od 45 stepeni, od gingive prema ivici zuba. Uz klasičnu četkicu obavezne su i interdentalne četkice za detaljno čistišćenje površine zuba gdje su bravice i žice. Nemojte da dozvolite da vas zablude i pogrešna mišljenja o fiksnim protezama spriječe da imate savršeni zubni niz.

Izvor: ordinacija Bodent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -