NaslovnaObavještenjaVrste plombi i njihova primjena

Vrste plombi i njihova primjena

- Advertisement -

Zubna tkiva su specifična i jedinstvena u našem tijelu. Ova tkiva su čvrsta i istrajna, omogućavaju nam da normalno uzimamo hranu da je usitnjavamo i žvaćemo.

Međutim, kada dođe do narušavanja ovih tkiva ona postaju porozna i kvare se – to je zubni karijes. Jako je bitno da zubna tkiva na vreme budu zamenjena i zub vraćen u funkciju. Naš osmijeh i zubi su, takođe, bitan dio estetske kompozicije i toga kako sebe doživljavamo.

Foto: freepik.com

Savremena stomatologija teži estetskom savršenstvu. Zato je jako važno kakve plombe pravimo. Oduvijek ste se pitali kakve plombe postoje šta se dešava sa njima u Vašim ustima. Potrudićemo se da Vam što detaljnije objasnimo sve.
Funkcija zubne plombe
Zubna plomba je ispun koji se postavlja prilikom popravke zuba, na oštećeni ili polomljeni dio zuba i defekt na zubu uzrokovan karijesom. Ispuni koji oponašaju prirodan izgled i boju zuba smatraju se estetskim ispunima.

U modernoj stomatologiji to su kompozitni materijali. Ovakvi ispuni Vama su poznati kao “bijele plombe”. Postavljanje plombe mora da zadovolji funkcionalne i estetske zahtjeve i da pri tome ne naruši harmoniju oralne sredine. Plomba ne smije biti prevelika, ne smije pritiskati desni niti imati oštre ivice i hrapave površine.

Foto: freepik.com

Zato je jako bitna tehnika postavljanja i modelovanje plombe. Potrebno je da plomba što bolje imitira anatomiju samog zuba, da bude onakva kakav je zub bio prije nego što se pokvario.

Izuzetno je značajno da plomba bude glatka, jer sve hrapave površine nakupljaju zubni plak i stvaraju pogodno mjesto za rast i razvoj bakterija koje kasnije dovode do upale desni.

Osim tehnike postavljanja plombe jako je bitno šta postavljamo. Materijali koji se koriste za izradu estetskih plombi su kompoziti.

Savremene tehnologije unaprijedile su karakteristike kompozitnih materijala pojačale njihovu izdržljivost, mehanička ali i estetska svojstva. Ovi materijali optičkim svojstvima imitiraju prirodni zub zbog čega se u potpunosti ili gotovo u potpunosti mogu uklopiti u preostali dio zuba i vratiti mu prirodan izgled.

Mehanička svojstva kompozita dovedena su do potpuno zadovoljavajućeg nivoa te on može imitirati i bočne zube. Ispod kompozitnog ispuna postavlja se podloga, za to se koristi glas jonomer cement. To je materijal koji se hemijski vezuje za zub i štiti zubnu pulpu.

Sjećate se “ crnih plombi”- da vidimo šta možemo da Vam kažemo o njima
Ranije su se za restauraciju zuba koristile amalgamske plombe, one su Vam poznatije kao “Crne plombe”. Po svom sastavu dentalni amalgami su legura žive sa srebrom, kalajem, bakrom i cinkom.
Kada su počele da se koriste “crne plombe”?
Prvi podaci o prvoj primjeni amalgamskih plombi u Evropi bilježe prvu primjenu amalgama u Francuskoj 1774. godine. U Sjedinjenim Američkim Državama, amalgam se koristi od 1826. godine i to isključivo kao legura žive i srebra. Amalgamske plombe kao restaurativni materijal imaju neke pozitivne karakteristike.

One se odlikuju vrlo velikom čvrstoćom, trajnošću i relativno jednostavnim korišćenjem. Stepen trošenja imaju sličan kao i zubna supstanca. Međutim, ono što je najveći nedostatak jeste činjenica da amalgam ostvaruje isključivo mehaničku vezu sa zubom, da bi plomba dugo stajala mora se ukloniti velika količina zubne supstance čak i ako nije zahvaćena karijesom.

Savremena konzervativna stomatologija je minimalno invazivna, uklanja se samo dio zuba koji je zahvaćen karijesom, tako da se samo kompozitnim plombama može postići minimalno invazivna preparacija zuba. Veliki nedostatak amalgama je i estetika, crne plombe ne mogu djelovati estetski. Kao i rizik po zdravlje koji mogu nositi legure žive.

Kada su se pojavile „bijele plombe“?
Kompozitni materijali su se pojavili 1980-ih godina i bili su prava revolucija, pogotovo na polju estetike. Međutim, ubrzo je primijećeno da prvi materijali nisu imali potrebnu čvrstoću. Upravo zato su proizvođači kompozita radili na unapređenju njihovih karakteristika.

Za trajnost i čvrstoću ovih materijala jako je bitna veličina čestica kao i visok procenat punjenja. Možemo slobodno reći da su savremeni materijali fizički otporni upravo zbog unapređenih osobina i da smo svjedoci stalnog unapređenja u proizvodnji materijala u posljednje vrijeme.

Tako da se zahvaljujući savremenim tehnologijama izrade najrazličitijih kompozitnih materijala njihova svojstva iz godine u godinu poboljšavaju, na tržištu su dostupni kompoziti koji su otporni, mehanički zadovoljavajući i estetski identični prirodnom zubu.

Ovi materijali mogu se koristiti za ispune na prednjim zubima, ali i za ispune na bočnim zubima, jer mogu prihvatati i prenositi pritisak žvakanja identično kao i prirodni zub.

Izvor: ordinacija Dentio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -