NaslovnaSavjetiKada je potrebno mijenjati plombe?

Kada je potrebno mijenjati plombe?

- Advertisement -

Zubne plombe spadaju u stomatološke materijale koje nadoknađuju izgubljeni dio zuba usljed destrukcije karijesom, frakture ili erozije zuba.

Postoje dvije vrste plombi, to su kompozitne (bijele) i amalgamske (sive) plombe koje se danas sve rjeđe koriste..

Faktori koji utiču na postojanost plombi
Zubne plombe predstavljaju potrošan materijal i poslije određenog vremena se moraju zamijeniti. Na to može uticati dosta faktora:

*vrsta hrane
*loše navike tokom jela

Foto: magicdent.co.rs

*određene parafunkcije kao što su bruksizam i škrgutanje zubima gdje dolazi do razvijanja velikih sila u vilici koje mogu izazvati pucanje plombi

*nedovoljno održavanje oralne higijene gdje dolazi do zadržavanja dentalnog plaka na površini plombe i zuba i nastanka sekundarnog karijesa

*preobojavanje rubova plombe (spoj površine zuba i plombe) kao posljedica upijanja pigmenata iz hrane koju jedemo.

Što se tiče amalgamskih plombi, danas se često postavlja pitanja: kada ih je potrebno mijenjati i da li ih zamijeniti bijelim plombama?

Amalgamske plombe su dugo vremena bile materijal izbora za nadoknadu izgubljenog dijela zuba. Jedan od glavnih razloga zašto su se toliko koristile jesu njihove fizičke osobine, tačnije njihova otpornost.

Sa razvojem tehnologije, danas postoji čitava paleta kompozitnih materijala čije su osobine znatno unapređene usljed čega su potisnule upotrebu amalgamskih plombi.

Foto: kupoman.rs

Razlozi koji idu u prilog zamjene plombi
Amalgamske plombe imaju tendenciju otpuštanja metala usljed čega mogu dovesti prebojavanja gingive i samog zuba.

Kod osoba koje u ustima imaju amalgamske plombe i neke metalokeramičke krunice ili mostove treba ih zamijeniti zbog postojanja razlike između električnih potencijala što dovodi do stvaranja galvanskih struja u usnoj duplji koje vremenom mogu izazvati promjene na oralnoj sluzokoži, prisustvo sekundarnog karijesa, hrapava, neispolirana plomba, ako je veza sa zubom oslabljena.

Vrlo često može doći do pucanja ovih plombi ukoliko nisu određene debljine i oštrih ivica u kavitetu i pojave zjapa između plombe i zuba usljed deformacije što, takođe, predstavlja jednu od indikacija za njihovu zamjenu.

Imajući u vidu da se sa uklanjanjem amalgamskih plombi mora ukloniti i jedan sloj zdravog tkiva, preporuka je da se amalgamske plombe mijenjaju samo kada za to postoje određeni razlozi!

Izvor: ordinacija Magic Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -