fbpx
NaslovnaRiječ stomatologaBijele plombe: nekad i sad

Bijele plombe: nekad i sad

- Advertisement -

Ukoliko dođe do destrukcije zuba karijesom ili mehaničkog oštećenja zuba, javlja se potreba za nadoknadom nedostajućeg dijela zubne supstance.

Nekada se to radilo isključivo amalgamima odnosno „sivim plombama“, dok je danas potrebno ispuniti i visoke estetske zahtjeve.

- Advertisement -

Materijali koji zadovoljavaju estetske kriterijume nazivaju se kompoziti odnosno „bijele plombe“. Potrebno je naglasiti da kada su se bijele plombe pojavile na tržištu nisu imale dovoljno dobre mahaničke osobine.

Foto: healthysmiledental.com.au

Zbog slabe otpornosti na pritisak njihova upotreba je bila ograničena. Postavljale su se isključivo na prednje zube, na površine koje su vidljive prilikom govora i smijeha, kao estetski ispuni.

- Advertisement -

Za bočne zube, koji trpe znatno veće opterećenje, i dalje su se koristile amalgamske plombe isključivo zbog svoje trajnosti. Decenijama unazad naučnici su radili na razvijanju materijala koji će zadovoljiti i estetski i funkcionalno.

Tako da se danas u stomatologiji koriste kompozitni materijali koji imaju dobre mehaničke, ali i izvanredne estetske osobine.

Foto: slavijacentar.rs

Kombinovanjem sastava materijala dobile su se boje koje imitiraju sve slojeve građe zuba, ali i sve varijacije u njihovim bojama. Sastav kompozitnih plombi stomatolozima omogućava laku manipulaciju i oblikovanje anatomskih detalja zuba.

Optičkim svojstvima imitiraju prirodni zub zbog čega se u potpunosti ili gotovo u potpunosti mogu uklopiti u preostali dio zuba i vratiti mu prirodan izgled. Svi navedeni razlozi potisnuli su upotrebu amalgamski plombi u savremenoj stomatologiji.

Mnoge zemlje su godinama unazad uveli i zabranu njihovog korišćenja, prije svega usljed njihove štetnosti po životnu sredinu nakon uklanjanja, ali i zbog potencijalne štetnosti po zdravlje osoba koje ih imaju u ustima.

Izvor: ordinacija Magic Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -