NaslovnaZanimljivostiUsijana debata: Mogu li se učitelji pobrinuti da djeca peru zube pravilno?

Usijana debata: Mogu li se učitelji pobrinuti da djeca peru zube pravilno?

- Advertisement -

Debata o tome da li bi prosvjetari trebalo da se brinu o tome da li djeca peru zube pravilno došla je do usijanja u Velikoj Britaniji. Ser Kija Starmer, poslanik Laburističke stranke, otkrio je u parlamentu njihov plan da se u školama uvede nadgledanje pranja zuba kako bi se riješili veliki problemi koje ova zemlja ima sa javnim zdravstvom.


Prema planu u čije sprovođenje će Velika Britanija morati da uloži 111 miliona funti godišnje vaspitači će morati da nadgledaju jutarnju rutinu pranja zuba djece starosti od tri do pet godina, piše Daily Mail. Laburisti žele da riješe problem propadanja zuba zbog loše dentalne higijene, što je najčešći razlog zašto je djeci starosti od šest do 10 godina potrebna ljekarska pomoć. Čak 42 hiljade djece je tokom školske godine 2021/22 prošlo kroz proceduru vađenja zuba, više od pola njih zbog propadanja zuba.

Međutim, ovaj prijedlog je naišao na oštre kritike torijevaca koji se pitaju kako će to država da finansira i smatraju da se tako samo troši vrijeme učitelja, među kojima mnogi napuštaju tu profesiju zbog visokog niova stresa koji ona nosi.

“Ljudima je nemoguće da dođu do stomatologa kad im je potreban. Moja vlada neće dopustiti da milionima bude uskraćena osnovna stomatološka njega”, poručio je Starmer.
Britanska stomatološka asocijacija je podržala ovaj potez, uz objašnjenje da investiranje u bolju stomatološku njegu za najmlađe nije samo od vitalnog značaja za njihovo zdravlje, već će umanjiti i pritisak na javno zdravstvo. Predsjednik ove organizacije Šon Čarlvud kazao je da je u pitanju zdravstvena politika koja ne može da omane. Sa njim se ne slaže Pol Vajtmen, generalni sekretar Nacionalne asocijacije učitelja koji kaže da nije uloga učitelja da se brinu da djeca peru zube svakog dana.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -