NaslovnaObavještenjaDjeca će u vrtićima učiti kako pravilno da peru zube

Djeca će u vrtićima učiti kako pravilno da peru zube

- Advertisement -

Vrtići u Estoniji uvode novinu koja će omogućiti stomatolozima da manje brinu o propadanju dječjih zuba. Građani ove baltičke zemlje vole da konzumiraju slatkiše, možda i previše. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2004. pokazalo je da svaki Estonac u prosjeku jede devet kilograma čokolade godišnje. Po tome je bivša sovjetska republika na istom nivou kao Norveška, dok troši duplo više čokolade od SAD-a.

Imajući u vidu koliko je oralno zdravlje važno, estonski vrtići počeće da djecu od četiri i pet godina uče kako da pravilno peru zube.

“Svi znaju da bi zube trebalo prati dva puta na dan, ali znati to je samo pola posla, potrebno je djelovati”, kazala je stomatološkinja Anastasija Kuldma za ERR.

Studija oralne higijene kod djece od tri, šest i 12 godina, sprovedena 2018, pokazala je da je situacija najkritičnija kod šestogodišnjaka, od kojih je polovina imala karijes, zahtijevajući stomatološku intervenciju.

Pranje zuba je naporan, ali nužan posao

“Iz nekog razloga, roditelji misle da je pranje zuba prosto ko pasulj. Istina je da je u pitanju jako naporan posao jer imamo 20 zuba, svakom je potrebno pristupiti u 3D okruženju na pravi način, i s lijeva i s desna i odozgo i odozdo. Mada roditelji još uvijek ne dozvoljavaju djeci koja idu u vrtić da sami peru kosu, od njih se očekuje da peru zube”, objašnjava Kuldma.

Foto: Freepik



Nedavno rađeno istraživanje pokazalo je da 66 odsto djece pere zube na pravi način, 28 odsto njih to čini samo jednom tokom dana, a sedam odsto, uglavnom dječaci, čini to i rjeđe. Jedan od razloga tolike rasprostranjenosti karijesa je gotovo konstantna dostupnost hrane.

Slaktiši i grickalice imaju značajan uticaj na zdravlje zuba, a znamo da polovina učenika jede slatkiše pet dana sedmično i više. Znamo takođe iz drugih istraživanja da se slatkiši i grickalice konzumiraju mnogo češće nego što se preporučuje”, istakla je Alis Hav, ekspertkinja iz Nacionalnog instituta za razvoj zdravstva.

Roditelji moraju biti primjer djeci

Dok su raniji projekti bili usmjereni na to da pomognu djeci da nauče kako da peru zube kod kuće, sada će mališani to učiti u vrtiću.

“Higijena počinje kod kuće, a studija od prije tri godine je pokazala da više od trećine odraslih Estonaca pere zube jednom dnevno ili čak ni toliko nekim danima. Teško je zamisliti da mama i tata koji ne peru sopstvene zube redovno traže to od djece”, kazala je Kuldma.

Sličan projekat pokrenut je u Škotskoj prije tri godine i potrošnja na stomatološku zaštitu djece smanjila se trostruko. Estonija nudi djeci besplatnu stomatološku zaštitu, koja je državu koštala 33 miliona eura prošle godine.


- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -