NaslovnaObavještenjaSvjetski dan oralnog zdravlja – 20. mart

Svjetski dan oralnog zdravlja – 20. mart

- Advertisement -

Svjetski dan oralnog zdravlja (World Oral Health Day; WOHD) svake godine se obilježava 20. marta. Usvojen je na Samitu Ujedinjeni nacija 2011. godine.

Svjetski dan oralnog zdravlja organizuje Svjetska Stomatološka Federacija (FDI World Dental Federation) i predstavlja najveću globalnu akciju za promovisanje oralnog zdravlja.

Foto: fdiworlddental.org

To je dan kada se podiže svijesti o važnosti dobrog oralnog zdravlja i njegovom značaju u očuvanju opšteg zdravlja i dobrobiti.

Aktivnosti usmjerene na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli oralnih bolesti, usmjeravaju pažnju javnosti, stručnjaka za oralno zdravlje i kreatora politike koji imaju ulogu u smanjenju opterećenja koje uzrokuju bolesti usne šupljine.

Ove godine on se održava pod sloganom „Budu ponosan na svoja usta – jer dobro oralno zdravlje može vam pomoći da živite duži i zdraviji život“.

Foto: fdiworlddental.org

Nizovi kampanja povezanih sa Svjetskim danom oralnog zdravlja imaju za cilj da djeci i odraslima pošalju poruku o važnosti održavanja oralnog zdravlja na pravi način, kao i značaju oralnog zdravlja u održavanju cjelokupnog stanja organizma.

Sve veći teret oralnih bolesti zahtijeva djelovanje na svim nivoima: pojedincu, porodici i zajednici. U FDI su uvjereni da jednostavna, ciljana akcija ima moć da zaustavi prevalenciju oralnih bolesti i učini oralno zdravlje ličnim prioritetom za sve.

Svjetski dan oralnog zdravlja je proglašen 2007. i u početku je obilježavan 12. septembra, u znak sjećanja na dr Čarlsa Gordona, osnivača Svjetske stomatološke federacije.

Međutim, kampanja nije u cijelosti aktivirana do 2013. godine, nakon što je datum promijenjen na 20. mart, kako bi se izbjeglo poklapanje sa Svjetskim stomatološkim kongresom FDI koji se održao u septembru.

Novi je datum odabran tako da odražava sljedeće:
*Starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zuba na kraju svog života kako bi bili zdravi
*Djeca bi trebalo da imaju 20 mliječnih zuba
*Zdravi odrasli moraju imati ukupno 32 zuba i 0 zubnih šupljina
*Izraženo numerički, ovo se može prevesti kao 3/20 od 20. mart

Foto: fdiworlddental.org

Da li ste znali?
Baš kao i druge velike bolesti, prevencija, rano otkrivanje i liječenje oralnih bolesti je važno da bi se zaustavili negativni efekti na ostatak vašeg tijela.
Da li ste znali?
Dokazano je da žvakanje žvakaće gume bez šećera koristi zdravlju zuba, jer pomaže u neutralisanju kiselina plaka.
Da li ste znali?
Važno je paziti na zube i usta, jer klice mogu izazvati zubobolju, karijes (zubni karijes) i rupe na zubima.

Da li ste znali?
Propadanje zuba (zubni karijes) je najčešće zdravstveno stanje na svijetu, uzrokovano nezdravom ishranom sa visokim sadržajem šećera, kao i izloženošću drugim faktorima rizika. Jedite uravnoteženu, nisko šećernu hranu.

Foto: fdiworlddental.org

Da li ste znali?
Pijenje gaziranih pića, jedenje grickalica i prerađene hrane ne samo da uzrokuje propadanje zuba (zubni karijes), već doprinosi i gojaznosti i povećava rizika od dijabetesa.

Da li ste znali?
Oralne bolesti, poput karijesa (zubnog karijesa) i bolesti desni, mogu uticati na svaki aspekt života, od odnosa i samopouzdanja do škole, posla i sposobnosti interakcije sa drugima. Oralne bolesti se, ipak, mogu spriječiti, pa je važno svakodnevno praktikujte dobru oralnu higijenu i redovno posjećujte stomatologa.

Da li ste znali?
Oralne bolesti pogađaju skoro 3,5 milijarde ljudi i često su povezane sa drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Ove bolesti često dovode do bola, nelagodnosti, socijalne izolacije, gubitka samopouzdanja i izgubljenih sati na poslu ili u školi.

Foto: fdiworlddental.org

Teme prethodnih kampanja su bile:
2013: Zdravi zubi za zdrav život
2014: Proslavite sa zdravim osmijehom
2015: Osmijeh za život!
2016: Zdrava usta, zdravo tijelo.
2017: Pametan početak
2018: Recite AAA: Misli o ustima, misli o zdravlju
2019: Recite AAA: Radite na zdravlju usta
2020: Zajedno do oralnog zdravlja

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -